Fonsnylaan gevaarlijkste plaats in Brussels verkeer

© KH
© KH

De oversteekplaats aan de Fonsnylaan ter hoogte van het Zuidstation is de gevaarlijkste plaats in het Brusselse verkeer. Dat blijkt uit een studie die dertig zwarte zones in Brussel identificeerde. Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) kondigt aan de zones prioritair aan te zullen pakken.

De studie liep over een periode van vier jaar (2010-2013) en is uitgevoerd door het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw en Espaces Mobilité in samenwerking met Brussel Mobiliteit en het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). De vorige studie naar de zwarte verkeerspunten in Brussel dateert van 2005.

De onderzoekers hebben in totaal 101 zones met een hoge ongevallengraad onder de loep genomen. Ze hielden een lijst van 30 prioritair aan te pakken zwarte zones over, met onder meer de Rotonde Hermes in Anderlecht (Industrielaan), het kruispunt Wetstraat met de Koningsstraat of ook de Naamsepoort in Elsene.

De zwarte zone op de Fonsnylaan in de buurt van het Zuidstation eindigde met stip op één. De nabijheid van het drukste station van het land in combinatie met veel autoverkeer, naast af en aan rijdende taxi's en tal van bus- en tramlijnen zorgt er geregeld voor gevaarlijke situatie. Tussen 2010 en 2013 viel er één dodelijk slachtoffer, naast 7 zwaargewonden en 68 lichtgewonden.

De voorbije jaren klaagden buurtbewoners de situatie al meermaals aan. Daarop werden ook al enkele kleinere ingrepen uitgevoerd om de situatie te verbeteren. Bevoegd staatssecretaris Debaets wil nog meer doen. "Een ingreep vanuit de overheid zal volgens mij een directe impact hebben op de verkeersveiligheid en op het aantal ongevallen op die plekken", klinkt het.

"Een groot aantal van de 30 zwarte zones bevindt zich op gemeentelijke wegen. Daarom moeten we overleg starten met de betrokken gemeenten, zodat zij een eigen aanpak van de zwarte punten opnemen in hun mobiliteitsplan. Ik zal in de komende maanden en jaren rond deze problematiek bewustwordingsacties opzetten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?