Foyer Bodegem sluit deuren

© Ivan Put
| Het centrum voor daklozenopvang in de Anneessenswijk, moet de deuren sluiten omdat het CAW de geldkraan dichtdraait.

Het daklozenhotel Foyer Bodegem zal eind maart de deuren sluiten. Elf personeelsleden verliezen hun baan. Zeventig dak- en thuislozen belanden op straat.

Foyer Bodegem neemt een aparte plaats in in de daklozenovang in Brussel. Het 'hotel' in de Anneesenswijk heeft al lange staat van dienst, en is, meer dan bed, bad en brood een residentie waar daklozen en vluchtelingen tot rust kunnen komen. Ze moeten na de nacht niet terug de straat op, bijvoorbeeld. Ze worden ook begeleid naar een duurzame woonoplossing.

Maar het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) draait de geldkraan dicht. Het CAW, dat fors moet besparen, vindt dat een daklozenhotel niet tot de kerntaak behoort. Eind maart stopt de werking. En dus verliezen elf personeelsleden hun baan. Zeventig dak- en thuislozen belanden op straat.

Foyer Bodegem is een samenwerking van CAW en Leger Des Heils, dat eigenaar is van het gebouw. Beide verenigingen zijn bij de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie gaan aankloppen voor de overname van de daklozenopvang, maar kreeg zopas nul op het rekest.

Volgens het kabinet van Alain Maron (Ecolo), bevoegd voor de daklozenopvang, is er geen geld. Bovendien ziet hij niet in waarom de GGC een opvangtehuis gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap zou moeten overnemen.

Annalisa Gadaleta, directrice van het CAW, reageert ontgoocheld. “We hebben alles op alles gezet om het project te redden maar de GGC trekt er geen geld voor uit. Dat is wel bijzonder cynisch, na de berichten over attesten voor daklozen tijdens de avondklok.”

De kabinetten van de ministers Alain Maron (Ecolo) en Elke Van Den Brandt (Groen) waren niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?