Foyer lanceert bordspel om meertaligheid van Brusselse kinderen te stimuleren

13/12/2023

De Brusselse interculturele organisatie Foyer vzw heeft woensdag het Liba Lingua-bordspel voorgesteld. Via het bordspel wil de vzw ouders helpen reflecteren over de meertalige opvoeding van hun kind en hen inschakelen bij het leren van zowel de thuistaal als het Nederlands.

Het spel werd mede ontwikkeld door HaBilNet, een organisatie die onderzoeken naar meertalige ontwikkeling stimuleert. Het bordspel is volgens Foyer vzw een belangrijk element om de meertaligheid van kinderen te ondersteunen. Dit omdat kinderen met een thuistaal die niet het Nederlands is, vaak pas met de taal in aanraking komen op de eerste schooldag.

"Die ontmoeting verloopt dan ook vaak moeizaam. Ouders kunnen hun kinderen hierbij helpen maar hebben daarvoor extra ondersteuning nodig", aldus Foyer in een persbericht. Liba Lingua moet de ouders doen reflecteren over het belang van het Nederlands voor het kind. Dit zonder de thuistaal te verwaarlozen. De balans tussen thuistaal en schooltaal is namelijk van groot belang, meent de organisatie.

"Beide talen zijn communicerende vaten die elkaar ondersteunen, en dat willen we in het spel graag benadrukken", stelt Hilde De Smedt, coördinator meertaligheid bij de vzw. "We willen vermijden dat ouders stoppen met de thuistaal te spreken, omdat deze van groot belang is voor de ontwikkeling van het kind, maar tegelijkertijd willen we ouders engageren en meegeven dat zij een belangrijke rol hebben in het leren van de schooltaal en die niet volledig kunnen overlaten aan de school", zegt De Smedt.

Volgens Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor de promotie van meertaligheid, "weten we reeds langer dat de thuistaal de basis vormt voor het verdere taalleren. Bij kinderen van 2 tot 6 jaar is deze taal nog in volle ontwikkeling en ouders moeten blijven inzetten op de belangrijke talen binnen de gezinscontext. Dit spel is daartoe een uitstekend hulpmiddel."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni