Francken: 'Meer sans-papiers terugzenden, nieuwe vreemdelingenwet'

© FM Brussel
13/10/2014

De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil op korte termijn 1.000 mensen zonder papieren terugsturen naar het land waar ze vandaan komen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil snel een gesprek met Francken.

Dat wil hij doen door meer plaatsen te creëren in de gesloten centra, meldt De Standaard. Francken denkt onder meer aan sans-papiers die criminele feiten plegen.

“Eens sans-papiers in een gesloten centrum raken, is de kans dat ze verwijderd worden ook groot”, zegt Francken op FM Brussel. “Het probleem is echter dat ze niet in een gesloten centrum raken. En dan krijg je zo’n aberrante verhalen waarbij mensen 100 bevelen gekregen heeft om het grondgebied te verlaten, maar nog altijd hier zijn met tientallen feiten op de kerfstok.”

De nieuwe staatssecretaris wijst erop dat Nederland zo’n 2.000 plaatsen in gesloten instellingen heeft, tegenover ongeveer 600 in ons land. Daarvan worden dan nog maar 500 gebruikt.

Francken wil het ook opnieuw mogelijk maken om gezinnen met kinderen zonder papieren in het gesloten centrum in Steenokkerzeel op te sluiten.

Tijdens zijn ambtstermijn wil Francken ook werk maken van een nieuwe vreemdelingenwet, die de procedures moet versnellen. “Als het nee is, dan is het nee. Als het ja is, dan ben je welkom om er met ons een mooi verhaal van te maken”, zegt hij op de VRT.

Bescherming
Vluchtelingenwerk Vlaanderen, dat opkomt voor de belangen van asielzoekers, wil snel een gesprek met de nieuwe staatssecretaris. "We merken dat Francken in zijn discours heel sterk focust op misbruik enerzijds, en terugkeer anderzijds, en dan nog specifiek de gedwongen terugkeer", zegt Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Maar dat is maar een aspect van wat een asielbeleid zou moeten inhouden. Het gaat ook over bescherming van mensen. Als we zien welke uitdagingen zich voordoen aan de poorten van Europa, zoals de vluchtelingen uit Syrië, dan moet de nieuwe regering daar ook aandacht voor hebben."

Keytsman is met name ongerust over het voornemen om opnieuw gezinnen met kinderen op te sluiten in gesloten centra.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni