Het terreurproces van de aanslagen in metrostation Maalbeek en Brussels Airport voorstelling van de ruimte in de voormailige NAVO-gebouwen met de nieuwe boxen voor de beklaagden Salah Abdeslam 2500px_(c)_PhotoNews

| Salah Abdeslam tijdens het terreurproces van de aanslagen in metrostation Maalbeek en Brussels Airport.

Frankrijk wil mening geven over eventuele overbrenging van Salah Abdeslam

© Belga
13/12/2023

Als Salah Abdeslam zijn straf voor de aanslagen van Parijs in België wil uitzitten, dan wil Frankrijk zijn mening geven over zijn eventuele overbrenging. Dat bericht de krant La Libre dinsdag.

Abdeslam wil dat de rechtbank de Belgische staat verbiedt om hem over te brengen naar Frankrijk en dat ze toelaat dat hij zijn straf in België uitzit. Zijn advocaten argumenteren dat hij in Frankrijk blootgesteld zou worden aan een onmenselijke en vernederende behandeling.

In eerste aanleg wees de kortgedingrechter zijn verzoek af, maar in beroep kreeg hij gelijk. Voorlopig blijft Abdeslam, die door het Franse gerecht 'uitgeleend' werd voor het proces in België, daarom in ons land. Frankrijk vindt nu dat het zich moet kunnen uitspreken over het oordeel van het hof van beroep van Brussel dat Abdeslam voorlopig niet terug moet naar Frankrijk.

Een proces ten gronde moet nog definitief uitsluitsel brengen in de zaak. De pleidooien hiervoor zijn pas voorzien voor na mei 2024.

Het hof van assisen in Parijs veroordeelde Abdeslam tot een levenslange celstraf, met een 'eeuwigdurende' veiligheidsperiode van feitelijk dertig jaar, voor de aanslagen van 13 november 2015. In Brussel werd hij schuldig bevonden aan de aanslagen van 22 maart 2016, maar voor de straf werd rekening gehouden met de straf die hij al kreeg in Parijs, en louter verwezen naar de twintig jaar cel die hij kreeg voor de schietpartij in Vorst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni