Franse en Brusselse politie bestrijden samen problemen rond prostitutie

© brusselnieuws.be
15/11/2014

Het college van politiezone Noord en de Franse politie hebben vrijdagavond hun samenwerking rond de aanpak van prostitutie geofficialiseerd in een protocolakkoord. Bovendien vond vrijdagavond een gezamenlijke actie 'Dolly', waarbij ook vijf Franse agenten werden ingezet.

De samenwerking, operatie Dolly genaamd, bestaat uit gerichte controles in de omgeving van de Aarschotstraat. Die operatie heeft twee keer per maand plaats. In één op de twee gevallen is ook de Franse politie daarbij betrokken, zoals vrijdagavond: vijf Franse agenten namen aan de actie deel. Reden is dat veel klanten die naar de Aarschotstraat en omgeving afzakken uit Noord-Frankrijk komen.

Vrijdagavond werden 119 personen, waarvan 54 Fransen, gecontroleerd. Er waren zeven administratieve aanhoudingen voor het verstoren van de openbare orde, onder wie vier Fransen. De politie stelde veertien pv's op voor verkeersinbreuken bij in België ingeschreven voertuigen. Zeven Franse bestuurders kregen een onmiddellijke inning voorgelegd voor inbreuken.

In 2013 voerden de Franse agenten 58 procent van de arrestaties uit in de wijk. Die hoge vertegenwoordiging komt door onder meer een wet in Frankrijk die klanten van prostituees strafbaar stelt. 43 procent van de mensen die in 2013 werden gecontroleerd hadden de Franse nationaliteit. Door de zichtbare aanwezigheid van de Franse politie is dat cijfer in 2014 gezakt naar 30 procent.

Volgens burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) van Schaarbeek beschouwt een deel van de Franse toeristen die naar België komen voor de prostitutie de wijk vaak als een wetteloze zone. Talrijke auto's die in Frankrijk zijn gestolen worden in de zone onderschept.

Voorts zijn er ook steeds meer uitwisselingen met de Bulgaarse en Roemeense politie. Twee Roemeense agenten, beschouwd als experten van de aanpak van mensenhandel, waren van 15 september en 10 oktober actief op verschillende Brusselse markten en in stations, zoals het Noordstation.

Tvbrussel zendt vanavond een reportage uit over de gezamenlijke controles. Te zien in Brussel Vandaag vanaf 18 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni