Pierre-Yves Jeholet (MR), Minister-President van de Federatie Wallonië-Brussel, op weg naar de Nationale Veiligheidsraad van 23 september 2020), waar de nieuwe strategie om het coronavirus in te dijken zal besproken worden.

| Pierre-Yves Jeholet (MR), Minister-President van de Federatie Wallonië-Brussel.

Franse Gemeenschap zal nooit controle op Franstalige scholen in de Rand aanvaarden

© Belga
05/10/2020

Minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) heeft beklemtoond dat de regering van de Franse Gemeenschap nooit eender welke Vlaamse controle zal aanvaarden op de Franstalige scholen in de Rand, die door de Vlaamse regering worden gesubsidieerd.

Vorige maand kondigde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan dat hij laat onderzoeken of het onderwijs in tien Franstalige scholen in de rand rond Brussel voldoet aan de Vlaamse eindtermen.

De scholen worden voor 13 miljoen euro gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, maar ze volgen de pedagogische doelen van de Franse Gemeenschap. De controle gebeurt ook door onderwijsinspecteurs van de Franse Gemeenschap. De scholen moeten daarvoor jaarlijks een uitzondering vragen aan Vlaanderen, maar minister Weyts wil daar voortaan een voorafgaandelijk onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs aan koppelen.

Verhinderd door Grondwettelijk Hof

Minister-president Jeholet wees er maandag in het parlement van de Franse Gemeenschap in antwoord op een vraag van Alda Greoli (cdH) op dat Vlaanderen ruim tien jaar geleden al eens geprobeerd had deze Franstalige scholen onder de Vlaamse onderwijsinspectie te doen vallen, maar dat dit verhinderd werd door het Grondwettelijk Hof.

"De Franse Gemeenschapsregering zal geen enkele afwijking van de toestand (gecreëerd door het Grondwettelijk Hof, red.) aanvaarden", benadrukte Jeholet. Volgens hem kan de Vlaamse regering de vragen voor een afwijking van de scholen niet weigeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , franse gemeenschap , Pierre-Yves Jeholet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni