Franstalige kunstacademies veel goedkoper

© MARIE-HÉLÈNE CINGAL

De Vlaamse regering werkt aan een nieuw decreet voor het Deeltijds Kunstonderwijs. Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD) en haar partijgenote in het Vlaams parlement Ann Brusseel vragen een oplossing voor de oneerlijke concurrentie van de Franstalige academies in Brussel.

Een vergelijking van de inschrijvingsgelden van twee bekende academies, het Nederlandstalige RHoK in Etterbeek en de Franstalige Académie des Beaux Arts van de stad Brussel levert onthutsende resultaten op. Aan het RHoK betalen volwassenen 350 euro inschrijvingsgeld, aan de Académie 176 euro.

Jongeren tussen 12 en 21 betalen aan de Académie maar 71 euro, en kinderen van zes tot twaalf jaar zelfs maar 15 euro. Aan het RHoK betalen kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar 70 euro, tussen 18 en 24 jaar 155 euro.

Brusseel en Dejonghe vragen aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om de scholen meer flexibel te laten werken, zowel op financieel vlak als bij het samenstellen van de lessenreeksen. Dat zou de Brusselse academies ook moeten toelaten om de concurrentie met de Franstalige academies aan te gaan.

Dat Crevits nu ook, net zoals al langer in het Franstalig onderwijs, de deuren openzet voor kinderen, vindt Brusseel een goede zaak, maar de inschrijvingsgelden kunnen ouders ertoe aanzetten voor de Franstalige concurrent te kiezen.

Dejonghe: “Het is uitermate belangrijk dat - Nederlandstalige en anderstalige - kinderen die schoollopen in het Nederlandstalig onderwijs, ook naar de Nederlandstalige academies kunnen, het is een gelegenheid om in een andere context Nederlands te spreken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Voortaan kan je trouwen in de Brusselse parken

samenleving 1518519676

Nieuws uit Brussel in je mailbox?