Franstalige Rode Kruis versterkt onthaalcentrum in Zuidstation

© Belga
24/03/2022

Croix-Rouge de Belgique, de Franstalige afdeling van het Rode Kruis in België, heeft de werking versterkt van het onthaalcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in het Brusselse Zuidstation. Medio maart was het onthaalcentrum opengegaan en vanaf vandaag/donderdag wordt de werking uitgebreid. Er is sprake van 500 mensen per dag die er toekomen vanuit Oekraïne.

Croix-Rouge de Belgique coördineert de werking op vraag van Bruss'help, een instantie van de Brusselse overheden.

De Franstalige vleugel van het Rode Kruis werkt voor het onthaalcentrum nauw samen met de organisaties Burgerplatform (BXLRefugees) en Samusocial, de organisatie die opvang biedt aan daklozen in de hoofdstad.

Een tiental mensen van Croix-Rouge de Belgique en een vijftiental vrijwilligers zijn er zeven dagen op zeven aanwezig van 8 tot 23 uur. Samusocial springt bij in de namiddag en de vroege avond.

Ook zijn er tolken aanwezig om iedereen "zo waardig en menselijk mogelijk" te ontvangen.

Burgerplatform en Samusocial ontfermen zich vervolgens over de vluchtelingen. Samusocial heeft voor elke avond 30 noodopvangplaatsen vrijgemaakt. Het Burgerplatform schakelt zijn netwerk van burgers in voor opvangplaatsen.

De werking van het onthaalcentrum in het Zuidstation is in handen van de Franstalige afdeling van het Rode Kruis, die ook actief is in het registratiecentrum op de Heizel.

Rode Kruis Vlaanderen is dan weer actief met het noodopvangcentrum in het Brusselse Sint-Lambrechts-Woluwe, verduidelijkt hun woordvoerder.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni