Fremault belooft reiniging van rioolcollector die Zenne vervuilt

SDS
© BRUZZ
06/06/2017

Bezinksel hoopt zich al jaren op in een enorme rioolcollector in het noorden van Brussel, waardoor die bij regen de hoeveelheid afvalwater niet kan slikken en overloopt in de Zenne. Gevolg: een daling van de biodiversiteit. Expert watervervuiling Michel Verbanck (ULB) luidde twee weken geleden daarover bij BRUZZ de alarmbel. Minister Fremault (CDH) beloofde dinsdag in de commissie Leefmilieu dat de riool tegen begin 2018 zal schoongemaakt worden.

Brussels parlementsleden Jef Van Damme (SP.A) en Liesbet Dhaene (N-VA), aangevuld door onder meer Arnaud Pinxteren (Ecolo), Paul Delva (CD&V) en Annemie Maes (Groen), stelden de minister in de commissie-Leefmilieu vragen naar aanleiding van BRUZZ' interview met professor Verbanck.

De hoofdriool onder de Vilvoordelaan is met zijn 4,4 meter hoogte een van de grootste riolen in België. Door de lage hellingsgraad van de riool slaat er bezinksel in neer, net zoals bij een rivier. Sinds het Gewest tien jaar geleden het beheer van de collector overnam van de Stad Brussel, is de riool niet meer gereinigd, iets wat normaal gezien elk jaar moet gebeuren. Daardoor hoopt er zich vuil in op en loopt die veel sneller over.

Het overtollige rioolwater loopt dan in een overstortleiding, om verderop ongezuiverd in de rivier geloosd te worden. Dat gebeurt heel vaak, veel vaker dan in andere Europese steden met een vergelijkbaar oud riolennet. Vissen in de Zenne sterven door een zuurstoftekort, en de algemene biodiversiteit daalt.

Schonere Zenne tegen begin 2018
Het aantal overstortmomenten in de toekomst beperken is een prioriteit van het Brusselse Waterbeheerplan 2016-2021, liet minister Fremault weten in de commissie. Daarnaast kondigde de minister nu aan dat er na de zomer een openbare aanbesteding uitgeschreven wordt om de rioolcollector te reinigen. Het uitgekozen systeem moet definitief geïnstalleerd worden - de schoonmaak geregeld herhalen - en zal beheerd worden door Vivaqua.

Eind dit jaar, ten laatste begin volgend jaar zou de collector schoongemaakt moeten zijn, beloofde Fremault, met een positieve evolutie van de waterkwaliteit in de Zenne tot gevolg. "Het is uiterst dringend dat ze eraan beginnen, de schoonmaak moet zo snel mogelijk gebeuren", reageerde Arnaud Pinxteren (Ecolo).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni