© TD / Odisee | De fresco is woensdag onthuld op de campus Terranova van hogeschool Odisee.

Fresco ter ere van Marie Curie op campus van Odisee

© Belga
05/05/2022

Op de campus Terranova van hogeschool Odisee in Brussel is woensdag een muurschildering ter ere van de Poolse natuurkundige Marie Curie onthuld. Het kunstwerk kwam er ter gelegenheid van de 110e verjaardag van haar deelname aan de eerste Solvay Conferentie in Brussel. Tegelijkertijd is het 110 jaar geleden dat Curie haar tweede Nobelprijs won.

De muurschildering is een initiatief van het Pools instituut in Brussel, in samenwerking met de stad Brussel en Odisee. Het fresco is geschilderd op de zijmuur van een gebouw van Kliniek Sint-Jan, in de Blekerijstraat.

In datzelfde gebouw wordt ook campus Terranova van hogeschool Odisee gehuisvest. Studenten kunnen er terecht voor verschillende zorgopleidingen, zoals de opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie - een link naar het werk van Marie Curie.

Het fresco omvat verschillende kenmerken die verwijzen naar de tweevoudige Nobelprijswinnares. De elementen Polonium en Radium, die door Curie ontdekt werden, zijn nadrukkelijk aanwezig. Daarnaast zijn er ook atomen, neutronen, protonen en elektronen te zien, want ze was als wetenschapper erg actief in het gebied van de radioactiviteit. Curie zelf wordt afgebeeld aan het stuur van een ziekenwagen.

De muurschildering wordt opgenomen in het Parcours Street Art van de stad Brussel en werd ontworpen door de Poolse artieste Mona Tusz.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie