18 juni 2020: graffiti-kunstenaar Julien Crevaels, alias Novadead, poseert voor zijn muurschildering in Laken ter ere van George Floyd, de zwarte Amerikaan die in Minneapolis stierf tijdens een arrestatie door de politie

| 18 juni 2020: graffiti-kunstenaar Julien Crevaels, alias Novadead, poseert voor zijn muurschildering in Laken ter ere van George Floyd, de zwarte Amerikaan die in Minneapolis stierf tijdens een arrestatie door de politie.

Het portret van George Floyd boven het kruispunt aan Jules de Trooz heeft de stad Brussel 10.000 euro gekost. De buurtbewoners hebben geen commentaar op de uitvoering of het budget, maar contesteren wel het feit dat ze niet werden geconsulteerd over de beeltenis.

Het fresco van George Floyd, de man die vorige maand stierf onder de knie van een Amerikaanse politieagent, verscheen enkele weken geleden in een oogwenk boven het kruispunt aan Jules de Trooz. De Belgisch-Congolese kunstenaar Novedead was verantwoordelijk voor de serene maar kleurrijke beeltenis die uitkijkt over het Brusselse water en de drukke passanten.

De uitvoering kostte 10.000 euro uit de Brusselse portefeuille die is weggelegd voor straatkunst. Niet het feit dat de tekening verscheen wordt gecontesteerd, wel dat dat gebeurde zonder inspraak van de plaatselijke bewoners, schrijft La Capitale vandaag.

"Ondanks het feit dat het schepencollège te pas en te onpas burgerparticipatie voorop schuift in discussies, is hier weinig 'participatie' aan te pas gekomen", getuigt een inwoner van de Lakense wijk. "We hadden toch ook kunnen opteren voor andere Afro-Amerikaanse helden, zoals Rosa Parks of Martin Luther King?"

Enkele schepenen begrijpen de commentaar, maar zeggen dat de beslissing haast had.

"Overal ter wereld verschenen portretten van George Floyd, en 20.000 mensen hadden al de petitie ondertekend om de tag met 'Please, I can't Breathe' op de NMBS-trein te laten staan. We konden geen samenkomst met de burgers organiseren door de coronamaatregelen, maar we staan open voor dialoog", zegt schepen van Cultuur van Brussel-Stad Delphine Houba in een reactie op La Capitale.

Een dergelijk fresco kost de stad doorgaans tussen de 5000 en de 35.000 euro, laat het kabinet van de schepen van Cultuur nog weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , george floyd , muurschildering , novadead

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni