Frituur Fontainas is al decennia een instituut aan de Hallepoort. De gemeente Sint-Gillis besliste nu om de vergunning op te zeggen, op zijn minst tijdelijk. “En plots krijgen we geen flessen met pipi meer op ons dak.”

Frituur Fontainas is een van de weinige echte frietkoten die het gewest nog rijk is. De frituur is in handen van een Griekse familie, voor wie het frietverhaal al veertig jaar geleden begon.

"Onze ouders begonnen in 1974 aan het Baraplein met een frietkot en zijn later naar de Bareel van Sint-Gillis verhuisd", vertelt Nico Barsakis,die ook een restaurant op het Bethlehemplein uitbaat, aan brusselnieuws.be. "Die bleek een kleine goudmijn. In 1994 hebben ze dat frietkot verkocht en zijn ze hier aan de Hallepoort begonnen met frituur Fontainas. Mijn zus staat daar nu aan de frituurketel."

Als het aan de gemeente ligt, stopt het familieverhaal in juli 2014, op zijn minst tijdelijk. De uitbaters kregen immers een brief waarin de vergunning voor de frituur wordt opgezegd. De gemeente verwijst in het schrijven naar niet nader bepaalde werken.

Enkele telefoontjes naar de gemeente leren dat het om werkzaamheden rond de twee woontorens aan de Jacques Francqsquare, achter de frituur, gaat. De federale Brusselspaarpot Beliris zou er ten vroegste in 2015 met omvangrijke ingrepen beginnen.

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat ze niet tegen een frituur is. "Ook in de toekomst kan er een frituur blijven aan de Hallepoort. De huidige uitbaters zullen dan mee kunnen bieden voor de nieuwe vergunning."

Mokerslag
Voor de uitbaters komt de beslissing aan als een mokerslag. Meebieden voor een plaats waar je sowieso al een frituur hebt staan (waar je niet meer in moet investeren) is immers helemaal iets anders dan opnieuw van nul beginnen. En de frituur even ergens opbergen is peperduur. "Alleen al het vervoer was een huzarenstukje met een uitzonderlijk transport in twee delen", zucht Barsakis. "Ons frietkot is geen luciferdoosje."

De frituuruitbaters startten ondertussen met een petitie. Het handtekeningenboekje oogt bijna vol.

Pipi
De Griekse uitbater maakte nog een opmerkelijke vaststelling. Sinds de gemeente de vergunning opzegde verdween ook een wat ongewone vorm van overlast. "Iemand gooide regelmatig flessen met pipi op het dak van de frituur. We vermoeden dat de moeder van een voormalige waarnemende burgemeester daar voor iets tussen zat. Die vrouw zorgt al jaren voor problemen. En zie, wij moeten weg en ons dak blijft droog."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni