Ganshorenaren verzetten zich tegen voorrangsweg

Enkele bewoners van de François Beeckmansstraat in Ganshoren verzetten zich tegen de plannen van de gemeente om van hun straat een voorrangsweg te maken. Ze zijn met een petitie gestart, maar volgens burgemeester Michèle Carthé (PS) zal de gemeente niet buigen voor de eisen van de bewoners. Carthé belooft wel een evaluatie na een jaar.

Ganshoren heeft sinds enkele maanden een mobiliteitsplan klaar: om het sluipverkeer te beperken wil de gemeente van de as De Brouckère-Sorensen-Beeckmansstraat een voorrangsweg maken. De buurtbewoners zien dat niet zitten: zij vrezen te veel verkeer tijdens de spitsuren en te hoge snelheden op rustige momenten.

"Al het verkeer zal hier langs rijden," legt Beeckmansstraatbewoner Christophe Dupont uit. "Voor ons zal dat dus meer lawaai, meer gevaar en meer vervuiling betekenen."

Volgens de burgemeester moet de maatregel de aanpalende straten juist leefbaar houden.
"We moeten eerst en vooral vermijden dat alle pendelaars door de woonwijken blijven rijden," zegt Michèle Carthé. "We moeten ervoor zorgen dat ze óf voor openbaar vervoer kiezen, óf via de grote wegens als de Keizer Karellaan en de Tentoonstellingslaan rijden."

Kleine ingrepen op de Beeckmansstraat moeten het verkeer vertragen zodra het een voorrangsweg is, legt Carthé uit: "De verschillende bushaltes zullen speciaal heraangelegd worden voor een betere toegang tot het openbaar vervoer, maar ook om te vermijden dat de mensen te snel rijden."

Maar de buurtbewoners zijn er niet gerust in en proberen door middel van allerlei acties gehoor te vinden bij de gemeente. "We zijn nog maar een week bezig met een pamfletactie en een handtekeningenactie, en hebben nu al een hondertal handtekeningen van verontruste buurtbewoners."

Volgens de burgemeester zijn de plannen al lang bekend, maar wil ze wel een extra informatievergadering te houden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?