Gedenkplaat voor Marx aan Brussels restaurant

De Duitse socialistische partij SPD en de stad Brussel willen een gedenkplaat van Karl Marx plaatsen aan restaurant La maison du Cygne op de Brusselse Grote Markt. Reden hiervoor is dat Marx er ooit een legendarische oudejaarsavond vierde.

Restaurant La Maison du Cygne op de Grote Markt is nu één van de sjiekste eetgelegenheden in Brussel. Maar 160 jaar geleden was het een café waar ook gewone arbeiders meer dan welkom waren. Karl Marx, filosoof en één van de grondleggers van de arbeidersbeweging, kwam er ook over de vloer. Een delegatie van de Duitse socialistsiche partij SPD wil dat herdenken met een gedenkplaat.

"Dit is een van de weinige huizen in Brussel die nog bestaan waar hij werkelijk geweest is. We kennen wel tientallen lokaties waar hij gewoond, gewerkt of gezeten heeft, maar dit is het enige huis dat nog rechtstaat. Het is bijgevolg eigenlijk de enige mogelijke plaats waar een gedenkplaat geplaatst kan worden", zegt historicus en schrijver van het boek Marx in Brussel Edward De Maesschalck.

Marx heeft hier in 1847 met zekerheid één oudejaarsavond doorgebracht. In welk zaaltje van het etablissement dat was weet ook De Maesschalck niet. Maar zeker is dat hij hier samen met een groep Duitse arbeiders was, een 200-tal in totaal.

"Er waren ook wat Belgisch gasten uitgenodigd en ter ere van hen heeft Marx een toost gedaan. Hij heeft toen gezegd dat wij Belgen de beste grondwet ter wereld hebben, een voorbeeld voor andere landen."

Het verhaal gaat ook dat Marx hier zijn communistisch manifest zou geschreven hebben. Maar dat betwijfelt De Maesschalck: "Dat lijkt mij onwaarschijnlijk, vooral omdat het een geheim document was. De bond van de communisten die in het geheim voorbereid werd was ook een geheim vennootschap."

De stad is er in elk geval voor dat Marx hier zijn gedenkplaat krijgt. Het dossier ligt ter goedkeuring bij de Commissie van Monumenten en Landschappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?