‘Geef beheer Ter Kameren aan Gewest’

© brusselnieuws.be
13/02/2016

Het Ter Kamerenbos zou beter beheerd worden door het Brussels Gewest in plaats van door de Stad Brussel. Dat zegt Brussels minister van Leefmilieu Celine Fremault (CDH) na de dagenlange sluiting van het bos. Ze vraagt zich af of de Stad wel voldoende middelen en kennis heeft om het bos goed te onderhouden.

Het Ter Kamerenbos werd maandag een eerste keer gesloten door het stormweer, net als alle groene zones. Woensdag ging het bos even weer open, maar al even snel werd het weer afgesloten.

Hoofdreden was dat de grond op sommige plaatsen verzadigd was met regenwater. Daardoor werd die onstabiel. Vier bomen vielen daardoor om, zo weet La Libre Belgique.

Ecolo klaagt het waterbeheer in het bos al twee jaar aan. “Het probleem is dat de wegels bestaan uit een mengsel van zand en grind”, zegt Yves Rouyet, fractieleider in de Elsense gemeenteraad voor de partij. “Regen voert dat mengsel mee en creëert zo ravijnen.”

Daar stoppen de problemen echter niet. “Het meegevoerde mengsel belandt in de riolen, waardoor die verstopt raken”, zegt Rouyet. “Dat zorgt er dan weer voor dat er gigantische plassen ontstaan. Dat was ook het geval in de dagen voor de sluiting.”

Rouyet pleit voor een beheer naar het voorbeeld van de grote Londense parken. “Het is frustrerend omdat we al lang een interventie vragen”, zegt Rouyet. “Niet alleen staat door de sluiting de omgeleide bus 41 in de file op de Terhulpensesteenweg, de omgevallen bomen waren ook meer dan 100 jaar oud.”

Het kabinet van bevoegd schepen Ahmed El Ktibi (PS) laat wel weten dat er in de begroting middelen voorzien zijn om de zandwegen aan te pakken en opnieuw aan te leggen.

‘Niets dan voordelen’
Naar aanleiding van de lange sluiting herhaalt minister van Leefmilieu Celine Frémault ook haar oproep om alle grote parken door het gewest te laten beheren “vanuit bekommernis voor mobiliteit, optimaal onderhoud en beheer van de biodiversiteit”.

Fremùault stelt zich vragen bij “het vermogen van de Stad Brussel om het Ter Kamerenbos te beheren”. “Heeft de Stad Brussel vandaag de middelen om tot een preventieve analyse van de risico’s over te gaan?” vraagt de minister zich af in een mededeling. “De verlengde sluiting van het Ter Kamerenbos tot 15 februari doet versteld staan wanneer we vaststellen dat alle andere parken en ook het Zoniënwoud sinds 10 februari terug open zijn.”

Een regionalisering heeft volgens Fremault niets dan voordelen. “Regionaliseren heeft heel wat voordelen zoals de verbetering van het risicobeheer, de harmonisering van de openstellingen en sluitingen bij stormweer en een meer samenhangende mobiliteit”, zegt ze. “Het zou de gemeenten verlichten en de opwaardering van een van de grootste rijkdommen van ons gewest verbeteren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni