'Geef kunstenaars zendtijd bij BRUZZ'

© PD
| De redactie van BRUZZ voor corona.

Brussels parlementslid Lotte Stoops (Groen) vraagt haar partijgenoot minister Elke Van den Brandt, in het college van de Vlaamse Gemeeschap bevoegd voor media, om kunstenaars zendtijd te geven bij BRUZZ. Stoops wil de kunstenaars, die zeer te lijden hebben onder de coronacrisis en de sluiting van de culturele huizen, op die manier “werk” en “publiek” geven.

Stoops kreeg het idee van muzikante Esther Lybeert, die op Twitter de VRT opriep om iets soortgelijk te doen voor Vlaamse kunstenaars. De VRT zegt het idee verder te bekijken om te zien of ze dit mogelijk kunnen maken. “BRUZZ beschikt over een eigen tv- en radiostudio. Dus er kan uitgezonden worden ‘zoals het moet’. Ze hebben reeds ervaring door de eerste golf met livestreams en deden al technische huzarenstukken, zoals de uitzending van de opening van het academisch jaar van de VUB op vijf verschillende locaties.”

Stoops maakt geen onderscheid tussen reeds gevestigde artiestenhuizen en grassroots initiatieven zoals de Sprekende Ezels. “Belangrijk is, dat er enerzijds budgetten nodig zijn om dit technisch, logistiek en organisatorisch mogelijk te maken voor de mediapartners. Anderzijds is het absoluut noodzakelijk dat er budget voorzien wordt voor de kunstenaars zelf. Het is een soort actief noodfonds.

Maatschappelijke rol

Van den Brandt noemde het voorstel van Stoops interessant en gaf ook aan dat BRUZZ reeds op verschillende manieren haar maatschappelijke rol opneemt en een platform geeft aan Brusselse kunstenaars en muzikanten, “zoals bijvoorbeeld het nieuwe radioprogramma ‘Ik Luister Belgisch’”.

“Maar BRUZZ heeft ook middelen verloren”, stipt Elke Van den Brandt, de VGC is daar zelf deels in tussengekomen. Van den Brandt ging verder met een opsomming van de initiatieven binnen en buiten BRUZZ waar er aandacht en ondersteuning wordt voorzien voor de culturele sector in Brussel.

Van den Brandt sluit een verdere exploratie van het idee van Stoops niet uit en geeft aan ermee aan de slag te gaan. “BRUZZ is uiteraard bereid om inspanningen te doen en bekijken wat we kunnen doen binnen de coronamaatregelen,” aldus hoofdredacteur Kristof Pitteurs, “maar de middelen van BRUZZ zijn helaas niet onbeperkt en daar moeten we ook rekening mee houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?