Geen fietspad? Doe het zelf

© Cycloguerilla Bxl
Fietsen in Anderlecht is geen lachertje en aan de brug van Kuregem zelfs levensgevaarlijk. Dat vinden verschillende fietsverenigingen die donderdagavond dan maar zelf de verfborstel ter hand namen.

Cyclo Guerilla BxL en de lokale fietsbeweging VéloFiets schilderden een stukje symbolisch stukje fietspad op de Emile Vanderveldesquare, die het kanaal overspant ter hoogte van de Wayezstraat.

"Fietsen in Anderlecht blijft een hachelijke onderneming", laten de verenigingen weten. "Net als in de andere Brusselse (en Vlaamse) gemeenten zijn de fietsvoorzieningen nog altijd ondermaats. Na al die jaren zit nog steeds geen enkele lijn in de aanleg van fietspaden en -routes."

Het symbool bij uitstek van het falende fietsbeleid in Anderlecht is volgens de initiatiefnemers de Emile Vanderveldesquare, ook wel de Brug van Kuregem genoemd.

"Van de vier bruggen over het kanaal in Anderlecht is deze gewestweg veruit de meest gebruikte. Hoewel deze brug een cruciaal scharnierpunt is om te bewegen in de gemeente, is het voor fietsers een bijzonder hachelijke, vaak levensbedreigende, onderneming om hier het kanaal over te steken. Met of voor kinderen is er geen beginnen aan."

Het kersverse fietspad werd na aanbrengen meteen ook in gebruik genomen door de schilders.

De politie passeerde overigens ook tijdens de actie. Ietwat tegen de verwachtingen van de actievoerders in negeerden de agenten de verfaanbrengers straal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?