'Geen halte Ganshoren-Expo aub'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
02/10/2013
Zowel in Jette als in Ganshoren stemde de gemeenteraad afgelopen week een motie tegen het plan van de Brusselse regering om een GEN-station te maken aan de Tentoonstellingslaan. In Ganshoren gaf de motie aanleiding tot een staaltje partijpolitiek armworstelen. De oppositie trok aan het kortste eind.

Jette en Ganshoren zijn al langer heftig gekant tegen de wens van minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) om een GEN-halte te maken aan de Tentoonstellingslaan, ter hoogte van de spoorwegbrug. Jaren geleden was daar ook een halte van de spoorlijn naar Dendermonde. De Brusselse regering wil nu dat de NMBS en Infrabel 'Ganshoren-Expo' heropenen. Reizigers van de toekomstige tram 9 (naar het UZ) zouden dan op die plek kunnen overstappen op de trein en vice versa. Intermodaliteit is immers de boodschap.

Maar Ganshoren en Jette zien alleen bezwaren: er woont bijna niemand, er zou geen sociale controle zijn, er is geen parkeerplek, er zouden tientallen tuinen moeten onteigend worden en vlakbij ligt het station van Jette dat voorbestemd is als intermodaal knooppunt. Beide gemeentes zien meer heil in een halte aan de Negen Provinciënlaan, vlakbij de drukbevolkte sociale flatgebouwen.

In Jette werd de door de LBJ voorgestelde motie uiteindelijk een unanieme motie van de hele gemeenteraad. In Ganshoren daarentegen maakte de meerderheid van burgemeester Hervé Gillard (MR) van de gelegenheid gebruik om de oppositie te kleineren. Het voorstel van ProGanshoren, waarachter de hele oppositie zich had geschaard, werd weggestemd. Waarna de meerderheid onaangekondigd op de proppen kwam met een soortgelijke motie. Uit verontwaardiging weigerde de oppositie te stemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni