Geen plaatsen meer in onthaal- en kleuterklassen

De onthaalklasjes in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel zitten allemaal vol. Peutertjes geboren in 2014 die nu nog een plaats zoeken, komen sowieso op een wachtlijst terecht. “Het is minder dramatisch dan het lijkt”, klinkt het bij het Lokaal Overlegplatform voor het basisonderwijs (LOP). "In september komen er altijd weer plaatsen vrij."

“Er zijn inderdaad geen plaatsen meer voor kleutertjes en nog maar enkele voor kinderen die naar het eerste leerjaar gaan”, zegt Nadine Engels, de voorzitster van het LOP, aan BRUZZ.   “Maar we weten uit ervaring ook dat er in september weer een aantal plaatsen vrijkomen door dubbele inschrijvingen bijvoorbeeld. Het is dus te vroeg om cijfers te geven over het aantal leerlingen die echt geen plaats hebben.”

Het plaatstekort is het grootst in het kleuteronderwijs, en dan vooral in de onthaalklasjes. Maar volgens het LOP is het dit jaar beter gesteld dan vorige jaren. “In het Brussels gewest is er sterk gewerkt aan capaciteitsuitbreiding. Er zijn voor dit schooljaar 1.122 plaatsen bijgekomen. We slagen er daardoor in om de demografische groei op te vangen, maar er is een historisch tekort dat voorlopig niet weggewerkt kan worden.”

“Het voorbije jaar hebben we geen broers of zussen van kinderen die al school lopen, moeten weigeren. Dat is toch al dat.” De grote meerderheid van de kinderen op de wachtlijst zullen uiteindelijk ook een plaats vinden, maakt het LOP zich sterk. “Vorig schooljaar vond uiteindelijk 94 procent van de kinderen op de wachtlijst een plaats in het Brussels onderwijs of in de Rand.” 

Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is niet verrast. “Ouders schrijven hun kinderen vaak in meerdere scholen tegelijk in, om zeker te zijn van een plaatsje. Dat maakt dat er vaak onnodig plekken worden bezet. Op 1 september zullen we voor een deel al kunnen zien hoeveel plaatsen er zo vrij komen. De voorbije 2 jaar kenden we zo’n 12 miljoen euro toe aan Brussel. De komende 3 jaar wordt nog eens 30 miljoen euro in Brussel. Dat moet uiteindelijk leiden tot 3.000 extra plaatsen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?