Geen taaltest meer voor afwezige kleuters

Kleuters die te vaak afwezig zijn op school zullen volgend schooljaar geen taaltest meer moeten ondergaan. In plaats daarvan komt er een taalscreening voor alle leerlingen van het eerste leerjaar.

Tot nu toe werden kleuters die in hun laatste jaar minder dan 220 halve dagen naar een Nederlandstalige kleuterschool zijn geweest getest op hun taalbeheersing. Wie niet op de test slaagde mocht niet naar het eerste leerjaar. Vanaf volgend schooljaar wordt die test afgevoerd.

In de plaats komt er een taalscreening voor alle leerlingen van het eerste leerjaar. Leerlingen die volgens die screening het Nederlands onvoldoende beheersen krijgen een aangepaste begeleiding. Op die manier wilt de Vlaamse regering het zittenblijven tegengaan.

Bij oppositiepartijen Groen en Open VLD is men tevreden over de afschaffing van de test. “Op voorwaarde dat er een echt beleid komt voor taalverwerving bij kleuters,” zegt Vlaams parlementslid Ann Brusseel (Open VLD). “Want het is niet met een toets dat men kinderen een taal aanleert.”

Leerplicht vanaf 3 jaar
Een persoonlijke begeleiding voor kinderen die moeite hebben met de taal vanaf de eerste leerjaar vindt ze ook te laat. “Een taal leer je beter op jongere leeftijd. Daarom wil Open VLD de leerplicht instellen vanaf 3 jaar. Want mensen die hun kinderen niet naar de kleuterschool brengen zijn meestal ook mensen die thuis geen Nederlands of Frans spreken.”

Vlaams minister van onderwijs Pascal Smet is geen voorstander van een leerplicht vanaf 3 jaar. “Wij pleiten vooral om de ouders te sensibiliseren voor het belang van de kleuterschool,” zegt zijn woordvoerster Nina Mallants. “Als we iedereen willen verplichten om naar school te gaan vanaf 3 jaar moeten we de grondwet aanpassen en dat is niet zo evident.”

‘Kleuterschool is al de echte school’
“Bovendien moet iedereen die onder de leerplicht valt ook levensbeschouwelijke vakken krijgen,’ gaat Mallants verder. “Als we in het kleuteronderwijs zo’n vak wil invoeren zal dat voor extra kosten zorgen. In Vlaanderen gaat al 98 procent van de kleuters naar school, dus zal het ons meer kosten dan opbrengen.”

Volgens Brusseel is een grondige aanpassing van de grondwet, zonder verplichte levensbeschouwing bij kleuters, het wel waard. “Men beschouwt kleuterschool vaak niet als de echte school,” zegt de Open VLD-politica. “Terwijl we in die 3 jaren wel veel kunnen doen, onder andere met taal. Dus voor mij is kleuterschool wel degelijk al de echte school.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?