Geen 'Takeout Bibliotheek' in Brussel

De bibliotheken van Strombeek-Bever en Vilvoorde organiseren dezer dagen een Takeout Bibliotheek. De Brusselse bibs zien van deze mogelijkheid af. “We willen niet-essentiële verplaatsingen niet stimuleren,” zegt Eva Drees van Muntpunt.

De bibliotheken van Vilvoorde en Strombeek zijn gesloten, maar de leden kunnen wel nog boeken ontlenen. In Strombeek bel je ’s ochtends om je keuze boeken, cd’s en dvd’s door te geven en kan je daags nadien in de namiddag je pakket afhalen in de inkomhal. In Vilvoorde werken ze met een soortgelijk systeem, maar daar geven de leden hun bestelling via een online formulier door.

In Brussel bieden de Nederlandstalige bibs deze mogelijkheid niet aan. De bibliotheek van Laken begon er eerder deze week nochtans wel mee, maar het initiatief werd intussen stopgezet. Ook Muntpunt speelde heel even met de gedachte van een Takeout Bib. “Maar we hebben snel beslist het niet te doen,” zegt Eva Drees. “Voor zo’n initiatief moeten er medewerkers ter plaatse zijn en ook het publiek komt langs. Terwijl niet-essentiële verplaatsingen op dit moment verboden zijn. Bovendien, wat met de besmettingen op materialen?”

Gratis aanbod

Muntpunt heeft wel een gratis digitaal aanbod, zegt Drees. “Een deel ervan is alleen voor de leden van Muntpunt toegankelijk, een ander deel voor iedereen.”

Zo moet je een geldige lidkaart van Muntpunt hebben om Engelstalige e-books uit te lenen, kranten te lezen via Gopress of online cursussen te consulteren. “We hebben nog geprobeerd om deze mogelijkheid open te stellen naar alle BruNO-leden zodat ook de lezers van andere Brusselse bibs toegang kregen, maar dat was technisch niet haalbaar.” Nog snel lid worden van Muntpunt, kan niet. “Om lid te worden moet je eerst langskomen, dat kan niet online,” zegt Drees.

Muntpunt stelde uitzonderlijk wel de Fundels, de digitale prentenboeken voor jonge kinderen, open voor iedereen. “Ze zijn dezer dagen ook beschikbaar voor mensen die bij geen enkele bib aangesloten zijn.”

Dan is er nog het aanbod films via UniversCiné. Drees: “Dat is altijd heel breed toegankelijk. Iedereen kan drie films per jaar downloaden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?