Geen voorrang van rechts meer op Jetselaan

De Jetselaan in Koekelberg en Jette is vanaf midden augustus een voorrangsweg. Bestuurders moeten niet langer voorrang verlenen aan auto's die van rechts komen. Het nieuwe reglement zorgt voor gemengde gevoelens. Buurtbewoners vrezen dat de maatregel een vrijgeleide is voor snelheidsduivels.

Het Gewest is sinds enkele maanden bezig met de afschaffing van de voorrang van rechtsregel op een groot aantal gewestwegen. Het gaat om belangrijke verkeersassen en straten waar veel bussen of trams rijden.

Drie lanen zijn al omgevormd tot voorrangsweg: de Luttrebruglaan in Vorst, de De Frélaan in Ukkel en een stuk van de Bergensesteenweg in Anderlecht. Op dinsdag 17 augustus is de Jetselaan aan de beurt.

"De bedoeling is om de doorstroom te verhogen en het sluipverkeer in de woonwijken te verminderen," zegt Inge Paemen, woordvoerder van Brussel Mobiel. " Het is een van de maatregelen in het Iris-plan om het goederen- en autoverkeer een beetje te stroomlijnen."

De gewijzigde verkeerssituatie wordt niet door iedereen enthousiast onthaald. Sommige buurtbewoners vrezen dat de Jetselaan een stadautosnelweg zal worden als gevolg van de maatregel.

"Er blijft een snelheidsbeperking tot vijftig kilometer per uur, dus ik denk niet dat ze zich veel zorgen moeten maken," aldus Paemen.

Op termijn zal de voorrang van rechtsregel op een vijhonderdtal kruispunten in het Gewest sneuvelen. Het kabinet van Mobiliteitsminister Grouwels (CD&V) werkt aan een lijst met lanen die prioritair aangepakt worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?