Gemeenschappelijk Daklozenfront voert actie voor nieuwe definitie van 'dakloze'

© Kevin Van den Panhuyzen-Bruzz

Het Gemeenschappelijk Daklozenfront heeft donderdag aan de Financietoren in Brussel geprotesteerd voor een nieuwe definitie van "dakloze". De betoging is een reactie op de Europese conferentie rond de rechten van daklozen die de POD Maatschappelijke Integratie donderdag organiseert.

In België kan een persoon pas rekenen op een geldige identiteitskaart wanneer hij of zij ook een vaste woning en domiciliëring heeft. Zo niet, verliest deze persoon meteen zijn rechten.

"We hebben er meer dan twintig jaar geleden voor gevochten om de dakloze persoon in kwestie te laten domiciliëren bij een OCMW voor het verkrijgen van een geldige identiteitskaart. Dat werkte goed, maar de OCMW's beginnen het ons zeer moeilijk te maken door onmogelijke eisen op te leggen en dus blijven de daklozen met niets over", vertelt Jean Peeters van het Gemeenschappelijk Daklozenfront.

De betogers eisen dat de rechten van een dakloze Belg of buitenlander in legaal verblijf niet langer aan een domiciliëring, maar wel aan het nationaal rijksregister wordt gelinkt."Eens je in het rijksregister staat, moet je ook recht hebben op bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of een pensioen", vindt Peeters.

Het Gemeenschappelijk Daklozenfront was ook uitgenodigd op de Europese 'peer review' die donderdag plaatsvindt, maar heeft de uitnodiging geweigerd. Men vreest dat de Belgische definitie van dakloze zal worden overgenomen door andere Europese landen. Aan de ingang van de Financietoren ontrolden manifestanten donderdagochtend een groot spandoek en deelden flyers uit aan de deelnemers van de conferentie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?