Gemeenschapscentrum Candelaershuys verhuist

© Bram Tack
Het gemeenschapscentrum Candelaershuys verhuist van de Brugmannlaan naar de Egide Van Ophemstraat. Dat vernam FM Brussel. De werken beginnen in de winter van 2014. Met een beetje geluk opent het nieuwe Candelaershuys in het najaar van 2015. Mogelijk onder een andere naam.

Het Candelaershuys zit al jaren krap bemeten in een herenhuis in de Brugmannlaan. "Wij hebben van de nood een deugd gemaakt, en maakten van huiskamerconcerten ons handelsmerk", zegt centrumverantwoordelijke Bart De Smedt aan FM Brussel. "Maar toch werden we in onze werking belemmerd. Bovendien waren er problemen met de buren en speelde ook het gebrek aan parkeermogelijkheden parten".

Het gemeenschapcentrum biedt ook onderdak aan het dienstencentrum De Lotus (vroeger De Kat). "Wil het dienstencentrum als dusdanig erkend worden door de Vlaamse Gemeenschap, dan moest er iets gedaan worden aan de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Met de nieuwbouw wordt dat probleem meteen opgelost".

Het centrum verhuist straks naar de Egide Van Ophemstraat in de buurt van het station Kalevoet, op een braakliggend terrein dat tot voor kort toebehoorde aan het OCMW van de Stad Brussel. "Een wijk die aan het ontploffen is", zegt De Smedt aan brusselnieuws.be. "Er komen op korte termijn 1.500 nieuwe inwoners bij, maar de voorzieningen volgen geen gelijke tred".

De VGC bekrachtigde in juli de aankoop van de gelijkvloerse verdieping van de nieuwbouw. "Onder het centrum komt er een parking voor het hele gebouw, boven het centrum is er kantoorruimte." Bart De Smedt vreest dit keer niet voor problemen met de buren.

Voortaan ook theaterprogrammatie
De totale kostprijs van de nieuwbouw en inrichting bedraagt ongeveer 2,8 miljoen euro. "Dat is een aanzienlijk bedrag," geeft Bart De Smedt toe, "maar je moet er de verkoop van het huidige Candelaershuys en van het wijkhuis Carloo in de Alfons III-laan 68 van aftrekken." Ook dat wijkhuis trekt in bij het nieuwe gemeenschapscentrum.

"In het nieuwe gebouw gaan we over 900 vierkante meter bruikbare oppervlakte beschikken. Daarbij is een polyvalente zaal zijn waar we, in tegenstelling tot nu, een theaterprogrammatie gaan uitwerken".

Mogelijk verandert ook de naam van het gelmeenschapscentrum. "Alle opties zijn open", aldus De Smedt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?