Gemeente Wemmel heeft 'clandestiene' Franstalige boeken

Het Vlaamse bibliotheekdecreet stelt dat drie vierde van de boeken in gesubsidieerde bibliotheken Nederlandstalig moeten zijn. De bibliotheek van faciliteitengemeente Wemmel omzeilt de regel met een 'clandestiene' voorraad Franstalige werken. De gemeente wil afstappen van de praktijk. [2 reacties]

De Vlaamse Gemeenschap keurde in 2002 een decreet goed dat de bibliotheken in Brussel en Vlaanderen een subsidie krijgen als 75 procent van het budget gebruikt wordt voor de aankoop van Nederlandstalig boeken en 25 procent voor anderstalige.

Omdat het aandeel van de Franstaligen in de bevolking - en dus ook de vraag naar Franstalige boeken - beduidend hoger ligt, dokterde de bib een creatieve oplossing uit, meldt de RTBF.

Het overschot aan Franstalige boeken zit er veilig opgeborgen in het magazijn van de bib, waar ze onzichtbaar zijn voor het publiek. Op die manier wordt de indruk gewekt dat de quota van de Vlaamse Gemeenschap gerespecteerd worden.

Als er een Franstalige inwoner vraagt naar een boek dat net is uitgekomen in het Frans heeft de bibliotheek het officieel niet. Toch behoort het boek tot de voorraad. Er wordt dus een parallel boekencircuit opgezet in de bib van Wemmel.

Het gemeentebestuur wil nu een eind maken aan die praktijk. Ze willen zo snel mogelijk afstappen van de subsidies die ze krijgen van de Vlaamse Gemeenschap. Dat zeggen Bernard Carpriau (MR), eerste schepen van Wemmel en gemeenteraadslid Didier Noltincx (MR).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?