Gemeentelijk onkruid 'weggekookt' in Sint-Lambrechts-Woluwe

Tijdens deze aprildagen verschijnt in de parken en de lanen van de gemeente een niet-alledaags vehikel. Het gaat om de aquathermische onkruidbestrijder en hij heeft wel iets van de Hulk, groen en reusachtig als hij is.

Volgens Olivier Mingers van de dienst Openbaar Groen gaat het om de eerste in zijn soort in het gewest. De Woluwse specialisten hebben hem aan het werk gezien in zusterstad Meudon en waren onder de indruk. Het was het eerste exemplaar dat de Franse constructeurs aan hun zuiderburen verkochten. Een Belgenmop van ongeveer 30.000 euro. De eerste prestaties, vorig najaar, waren heel bevredigend; nu begint de onkruidbestrijder aan zijn eerste volledige seizoen.

Een vat van duizend liter water, opgewarmd tot 120 °C, besproeit al het niet-gewenste groen. Onkruidwortels worden verbrand zonder dat de omgeving daarvan schade ondervindt. Het Gewest heeft onkruidverdelging met chemische producten verboden; aan andere methodes zaten volgen Mingers heel wat nadelen: "Werken met stoom of met open vlam hield toch wat gevaren in: kleine brandjes, het risico op een gaslek op de trottoirs,... Bovendien gebruikt de onkruidverdelger alleen regenwater."

Het aanbod van milieuvriendelijke onkruidwieders is de laatste jaren enorm uitgebreid: van antischimmelpap tot cacaodoppen als niet-verzurende bodembedekkers. Om ongedierte de baas te zijn, kan men de slakkenval inschakelen, het mierenbuffet en/of de (overigens zeer effectieve) woelratkoker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?