"Gemeenten doen niet genoeg aan leegstand"

© FM Brussel
25/09/2006
Betaalbaar wonen is één van dé thema's van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Maar volgens de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen doen de gemeentebesturen lang niet genoeg om de leegstand op hun grondgebied te bestrijden.

Een gebouw in Etterbeek: net als zoveel anderen staat het al meer dan tien jaar leeg.
Toen de gemeente leegstandtaks hief, begon de eigenaar het pand te renoveren. Maar de werkzaamheden zijn nooit voltooid. Volgens de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen moet Etterbeek hier dringend haar openbaar beheersrecht laten gelden.

"Een gemeente kan een leegstaande woning gedurende negen jaar zelf in beheer nemen, verhuren aan sociale huurprijzen en na negen jaar de gerenoveerde woning teruggeven aan de eigenaar", zegt Werner Van Mieghem van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen.

Geen enkele gemeente heeft dat openbaar beheersrecht totnogoe toegepast. Men aarzelt omdat het recht maximaal negen jaar geldt. En die termijn is te krap om de renovatiekosten via verhuur terug te verdienen.

Daarom vragen wij om die periode van negen jaar uit te breiden, zodat je de werking kan terugwinnen:een uitbreiding tot 15 jaar lijkt ons een redelijke termijn. Dan zullen gemeenten in de toekomst ook meer geneigd zijn om te gaan investeren in de renovatie van leegstaande woningen."

Het Brussels gewest heeft onlangs een fonds van één miljoen euro opgericht om de renovatie van leegstaande panden gedeeltelijk voor te schieten.

In het Brussels Gewest staan ruim 13.000 woningen leeg. 28.000 gezinnen wachten op een sociale woning.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni