Gemeenten krijgen alweer nieuwe deadline voor parkeerplan

© brusselnieuws.be
11/03/2015

De Brusselse gemeenten krijgen nog tot 30 september om hun eigen parkeerreglementen in te dienen bij het Gewest. Dat laat mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) weten. De parkeerordonnantie wordt ook aangepast.

De reglementen zijn de gemeentelijke vertaling van het Gewestelijk parkeerbeleidsplan. Dat moet een eengemaakt parkeerbeleid in het Brussels Gewest mogelijk maken, onder toezicht van het Gewestelijke parkeeragentschap. Dat plan zelf had al heel wat voeten in de aarde voor het in 2013 goedgekeurd werd in het parlement.

De deadline voor de reglementen ligt nu op 30 september 2015. Het gaat om een nieuw uitstel. De oorspronkelijke deadline voor de reglementen was 1 januari van vorig jaar. Veel gemeenten treuzelen al lang met de goedkeuring van de noodzakelijke reglementen. Telkens werd de deadline daarvoor echter opgeschoven.

Onduidelijkheid
Na overleg met de gemeenten laat Smet nu weten dat er opnieuw uitstel komt. “De regering heeft beslist dat de gemeenten uitstel krijg tot 30 september 2015 om een parkeeractieplan en een verdeling in sectoren goed te keuren”, klinkt het. “Twee maanden later, dus ten laatste op 30 november, moet er ook een aangepast retributiereglement liggen. Het Parkeeragentschap zal daartoe ook een modelreglement uitwerken.”

Volgens Smet was het voor een aantal gemeenten niet haalbaar om de vorige deadline van november vorig jaar te halen. Het merendeel van de retributiereglementen die inmiddels zijn goedgekeurd voldoen niet aan de gewestelijke regelgeving”, luidt het in een mededeling. “Tegelijk hebben slechts zes gemeenten een parkeeractieplan, terwijl over de indeling van het grondgebied in parkeersectoren de grootste onduidelijkheid heerste bij de gemeenten.”

Stuk voor stuk
Naast de nieuwe deadline wordt ook de ordonnantie voor het parkeerbeleid aangepast. Het Gewest zijn nu de gemeentelijke plannen stuk voor stuk kunnen goedkeuren in plaats van allemaal tegelijk. Zo wordt vermeden dat een gemeente de anderen blokkeert.

Verder wordt het eenvoudiger om parkeerkaarten aan te vragen die in meerdere gemeenten geldig zijn.

Smet zelf blijft geloven in een eengemaakt parkeerbeleid. “Als iedereen mee aan de kar trekt, kunnen we daar in 2016 geraken”, aldus de minister. Eerder gaf Smet in de commissie Infrastructuur van het Brussels parlement echter al te kennen dat het parkeeragentschap waarschijnlijk pas in 2017 operationeel zou zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni