© RTBF

‘Gemeenten kunnen teruggekeerde Syriëstrijders niet alleen aan’

SDS
© brusselnieuws.be
09/01/2015

Molenbeeks schepen Sarah Turine (Ecolo) vraagt met aandrang dat gemeenten informatie krijgen over de Syriëstrijders die zijn teruggekeerd op hun grondgebied. Ze pleit ook voor gespecialiseerde begeleiding, naast hun juridische vervolging. 'Wij hebben niet de capaciteit om daarmee om te gaan.'

“We moeten onze kop niet in het zand steken”, zegt Sarah Turine naar aanleiding van de aanslagen bij het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Zij is in Molenbeek schepen van jeugd, sociale cohesie en interculturele dialoog voor Ecolo. “Er zijn honderden Belgen die zich aansluiten bij IS en naar Syrië getrokken zijn. Naar schatting zijn er inmiddels ongeveer 90 teruggekeerd. Er is geen reden tot paniek, maar we moeten waakzaam zijn.”

Turine waarschuwt er wel voor om alle moslimjongeren over één kam te scheren. “Als we hen allemaal bij voorbaat veroordelen, riskeren we nog meer dat ze zich zullen afsluiten.”

Over één kam
“Niet elke teruggekeerde Syriëstrijder is een gevaar”, benadrukt Turine. “Specialisten spreken van een op de tien: dat betekent dus dat er in België negen potentieel enorm gevaarlijke gasten rondlopen die we scherp in de gaten moeten houden.”

Hoeveel islamistische strijders specifiek naar Molenbeek zijn teruggekeerd, weet Turine niet. “Enkel de staatsveiligheid beschikt over de precieze gegevens. Dat heb ik al vaker aangeklaagd: hoe kunnen wij een proactief beleid voeren als we niet eens weten welke jongens teruggekeerd zijn uit Syrië?”

Om radicalisme wat gestructureerder aan te pakken, stelden een paar Vlaamse gemeenten in 2013 een radicaliseringsambtenaar aan. Vorig jaar volgden vier gemeenten in Brussel.

De bestaande radicaliseringsambtenaren – uit Anderlecht, Molenbeek, Schaarbeek, Brussel, Vilvoorde, Mechelen en Antwerpen – ontmoeten elkaar alvast geregeld voor overleg.

Oorlogstrauma
Maar daarnaast vraagt Turine ook dringend coördinatie op een hoger bestuurlijk vlak. “Stel dat we dan een teruggekeerde Syriëstrijder geïdentificeerd hebben in de gemeente. Wie heeft de competenties om hem te begeleiden, naast het juridische onderzoek naar zijn daden? Het gaat om mensen met zeer diepe oorlogstrauma’s die de meest gruwelijke dingen hebben gezien en mogelijk gedaan. Wij hebben niet de capaciteit om daarmee om te gaan”, zegt Turine.

De Molenbeekse schepen is vragende partij voor de creatie van een gespecialiseerde groep begeleiders, psychologen en sociaal werkers. “Die zouden op zijn minst op gewestelijk niveau moeten opereren, en mogelijk zelfs op landelijk niveau.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni