Gemengde Deltawijk wordt 'uniek in Europa'

© MSA

Naast het Chirecziekenhuis in wording, komen er op de Delta-site in Oudergem honderdduizenden vierkante meter woningen, kantoren, en een verdeelcentrum van Bpost. Daarvoor wordt er met een grote vloerplaat gewerkt, die de site op 10 meter hoogte in twee niveaus verdeelt. Die aanpak is volgens minister-president Vervoort een Europese primeur.

Het Gewest keurde donderdag de krachtlijnen van de plannen voor de “Delta-driehoek” goed. Naast het toekomstige Chirec-ziekenhuis wordt op een hoogte van tien meter een vloerplaat aangelegd. Onder die vloerplaat, op gelijke hoogte met de toegang tot de E411, komen een groot verdeelcentrum van Bpost en andere logistieke activiteiten. Boven de vloerplaat, op gelijke hoogte met Chirec, komen woningen, voorzieningen en kantoren.

Er wordt voor zo’n vloerplaat gekozen omdat de Delta-driehoek op een lager hoogteniveau ligt dan het Chirec-ziekenhuis. Het Brussels Gewest wil de grond optimaal benutten: “Het is mogelijk om de gebouwen samen te voegen en daarna de geometrie van het nieuwe geheel aan te passen aan de driehoekige vorming van de Delta-site.”

Functionele mix
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) noemt het project uniek in Europa. “De totstandbrenging van een functionele mix moet leiden tot een ingrijpende verbetering van dit gebied”, aldus Vervoort, die er nog aan toevoegt dat het project de topprioriteit van de Brusselse regering krijgt.

De herwaardering van de Delta-site begon met de werkzaamheden voor het nieuwe Chirec-ziekenhuis in 2013. Volgend jaar moet dat ziekenhuis met 500 bedden de deuren openen. De nieuwe vestiging van Chirec vervangt verschillende verouderde ziekenhuizen van de Chirec-groep, zoals Edith Cavell en Park Leopold.

Het Gewest zal, aansluitend op de vernieuwde Delta-driehoek, ook een richtplan voor het vlakbij gelegen Hermann-Debrouxviaduct ontwikkelen. Dat plan “moet onderzoeken hoe de stadstoegang en de omgeving van de autoweg tot aan de driehoek geherwaardeerd kunnen worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?