Gemiddeld zes jaar vertraging voor Beliriswerven

© Bart Dewaele
Grote projecten gefinancierd door Beliris lopen gemiddeld zes jaar vertraging op. Dat berekende Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A). Hij stelt voor om Beliris te integreren in de Brusselse administratie.

Beliris kan jaarlijks rekenen op vele miljoenen van de federale overheid. Het geld is bestemd voor investeringen die de hoofstedelijke functie van Brussel versterken. Het gaat om grote infrastructuurwerken maar ook de renovatie van het architecturaal patrimonium en kleinere werken in de wijken.

De uitvoering laat echter vaak te wensen over, denk maar aan de saga rond de renovatie van de metrogang in het Centraal Station of de vele vertragingen in het dossier van de Ninoofsepoort.

"Wij hebben tien grote werven bekeken en tellen een gemiddelde vertraging van zes jaar", zegt Van Damme. "Ook kleinere werven lopen vertraging op, soms tot meer dan tien jaar. Ik ken eigenlijk geen enkele werf die op tijd is voltooid."

Van Damme ziet twee belangrijke oorzaken voor de dramatische werfplanning. "Ten eerste is de administratie te weinig betrokken. In het geval van de Ninoofsepoort blijkt bijvoorbeeld dat de bevoegde ambtenaar is vertrokken en niet is vervangen. Het werk komt dan ten laste van een andere ambtenaar die andere prioriteiten heeft."

Daarnaast is er volgens Van Damme een politiek probleem. "Verschillende ministers zijn verantwoordelijk en iedereen wijst naar elkaar als het fout loopt. Niemand trekt aan de kar of neemt de verantwoordelijkheid. Tenzij bij de inhuldiging: dan willen ze plots allemaal in beeld komen."

Beliris valt onder federaal minister Laurette Onkelinx (PS) maar bij de meeste werven zijn ook Brusselse excellenties en gemeentelijke gezagsdragers betrokken.

Er wordt wel eens gezegd dat Beliris veel geld heeft maar amper personeel om zoveel projecten tot een goed einde te brengen. Voor Van Damme schuilt de oplossing in een integratie met de Brusselse administratie. "Ik zeg niet dat alles dan perfect zou verlopen maar dan zou je tenminste een minister hebben die voor alles verantwoordelijk is. Je kan perfect werken binnen de gewestelijke context en vastleggen dat het federale geld voor de bedoelde projecten gebruikt wordt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?