Gesùklooster: vijfsterrenhotel en 75 appartementen

Tuur De Moor
© Brussel Deze Week
12/09/2012
Over een jaar begint de eigenaar van het Gesùklooster met de bouw van een vijfsterrenhotel en 75 appartementen. De huidige bewoners, van kunstenaars tot mensen zonder papieren, kunnen tot dan blijven.

P ierre Buyssens, met zijn Zwitserse vastgoedbedrijf Rosebud Heritage eigenaar van de Gesù-site op de hoek van de Konings- en Dwarsstraat aan de Kruidtuin, maakt zich sterk dat de bouw volgende zomer van start zal gaan. "In november zullen we de definitieve bouwaanvraag indienen."

Er komt een luxehotel met 74 kamers. Daarnaast, op de plek van het voormalige klooster en het huidige kraakpand, komen 75 appartementen. De appartementen stonden oorspronkelijk niet in de plannen, wat voor de Raad van State een reden was om de vorige bouwaanvraag te weigeren: in het Gewestelijk Bestemmingsplan staat dat het voormalige klooster woonzone is. Als compromis zijn er nu plannen om een woonfunctie aan het geplande hotel te koppelen.

De bouw zal drie jaar duren. Volgens Buyssens brengt dat ongeveer honderdtwintig banen met zich mee. "Ik heb aan de burgemeester mijn woord gegeven dat ik me wil engageren om deze nieuwe jobs zoveel mogelijk naar de bewoners van Sint-Joost te doen vloeien, waar een hoog percentage van de bevolking werkloos is. De drie jaar bouwtijd kunnen we aangrijpen om mensen op te leiden."

Burgemeester Jean Demannez (PS) is al langer voorstander van een groot vastgoedproject op deze plek en is vrij optimistisch. "Het zou me verbazen mochten ze deze bouwvergunning weigeren. Deze grote investering in onze gemeente gaat om meer dan alleen een groot bouwproject. Meer dan honderd jongeren uit Sint-Joost zouden doelgericht opgeleid kunnen worden in de verschillende specialiteiten binnen de hotellerie, en dus zeker niet enkel als kamermeisje." Daarnaast zal het Gesù-project de gemeente ook heel wat extra hotelbelastingen opleveren.

Sinds drie jaar wordt het leegstaande pand bezet door krakers en mensen zonder papieren. In de beginperiode heerste er een libertaire sfeer en werden er regelmatig filmavonden, workshops en barbecues georganiseerd. Veel geëngageerde burgers maakten het tot een levendige plek. Daar schiet nu niet veel meer van over. Het laatste jaar is de situatie er fel op achteruitgegaan in dit kraakpand met om en bij de honderdzestig bewoners, wat het meteen ook tot het grootste van Europa maakt. Voor de eigenaar mogen de officiële bewoners - want dat zijn ze sinds de conventie van 26 oktober 2011 - nog een jaar blijven.

Demannez bevestigt noch ontkent de geruchten dat een deel van de mensen die zich deze zomer - soms met geweld - een plek toe-eigenden en de broze orde onder de krakers verstoorden, zullen worden buitengezet. "Ik zal hierover te gepasten tijde communiceren, maar in eerste instantie moet de leefbaarheid op de site nu gegarandeerd worden. Zo zullen we de klok rond een systeem van onthaal en bewaking installeren. Dat gebeurt in overleg met politie en preventie. Volgende week staat daarover een vergadering gepland."

Buyssens hoopt dat de publieke instanties en de betrokken vzw's zich het komende jaar samen inspannen om het kraakpand leefbaar te maken. Momenteel worden er beveiligingsmaatregelen genomen, en dit najaar zullen de kapotte ramen worden vervangen door plexiglas. "Ik geloof in deze formule, in een stad waar onnoemelijk veel kantoren leeg staan," verklaart Buyssens.

In 'Chaos in Gesùklooster' brengen we verslag uit over de precaire situatie in het kraakpand. Bijna niemand heeft er een inkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni