Prostitutie sekswerkers prostituée

| (archiefbeeld)

Geweld tegen sekswerkers aangeklaagd met mars in Brussel

© Belga
15/12/2023

De Belgische Unie van Sekswerkers (Utsopi) heeft vrijdagavond een mars gehouden om het geweld tegen sekswerkers aan te klagen, anderhalf jaar na de decriminalisering van sekswerk in België.

Er namen 78 mensen deel aan de mars volgens de politiezone Brussel Noord. De organisatie spreekt zelf over een honderdtal deelnemers.

De mars vindt jaarlijks plaats naar aanleiding van de 'Internationale Dag tegen Geweld tegen Sekswerkers', die jaarlijks op 17 december plaatsvindt en wereldwijd tracht te sensibiliseren over sekswerk.

"De decriminalisering van sekswerk door de Belgische overheid, anderhalf jaar terug, was een mijlpaal. Maar geweld tegen sekswerkers blijft bestaan", aldus Utsopi.

Sekswerkers met onzeker verblijfsstatuut

De Unie van Sekswerkers wil de aandacht vestigen op de nood aan bijkomende maatregelen om geweld en uitbuiting in het sekswerk tegen te gaan. "Veel sekswerkers durven geen aangifte doen omdat ze bang zijn om hun anonimiteit te verliezen, dat hun aanklacht niet geloofd wordt, of dat de dader vrijuit zal gaan", aldus Utsopi.

De organisatie maakt zich in het bijzonder ongerust over de veiligheid van sekswerkers met een onzeker verblijfsstatuut. Zij durven geen aangifte van uitbuiting, misbruik of geweld te doen bij de politie, dit uit angst om uitgewezen of opgesloten te worden.

"Die angst is terecht. De politie heeft het recht om mensen zonder legaal verblijf 24 uur vast te houden in afwachting van een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken", zo zegt de Unie.

Utsopi wil dat er een veilige rapportering van geweld op sekswerkers in leven geroepen wordt, waarbij ook sekswerkers met een onzeker verblijfstatuut aangifte kunnen doen. "Sekswerkers die slachtoffer zijn van geweld of uitbuiting zouden geen schrik mogen hebben van opsluiting of deportatie wanneer ze de hulp van de politie inroepen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Utsopi, sekswerkers, decriminalisering van sekswerk, actie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni