Geweldplegingen tegen Brusselse brandweerlieden toegenomen in 2019

© Robert Decock via brandweer Brussel
| "Deze helden verdienen het niet om aangevallen of bespuwd te worden," zegt Debaets.

Het aantal geweldplegingen tegen Brusselse brandweerlieden is in 2019 toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Pascal Smet (one.brussels-sp.a). Het gaat zowel om geweld van verbale als fysieke aard.

In 2018 werden er 31 verslagen ontvangen die te maken hadden met geweld tegen brandweermannen en -vrouwen. De gemeenten Molenbeek en Stad Brussel spanden daarbij de kroon met respectievelijk 12 en 10 meldingen. Afgelopen jaar, in 2019, steeg het aantal gevallen van geweld naar 43. Ditmaal is de stad Brussel koploper met 14 meldingen, gevolgd door Molenbeek met 11 meldingen.

Gekeken naar het type geweld gaat het even vaak over verbaal geweld, al dan niet met seksuele connotatie, als over fysiek geweld. "Hopelijk wordt deze stijgende trend de komende jaren niet verder gezet."

"Vooral in Stad Brussel en Sint-Jans-Molenbeek moeten we er toch voor zorgen dat dit soort incidenten geen vaste kost wordt. Deze helden verdienen het niet om aangevallen of bespuwd te worden, integendeel. We moeten er alles aan doen om geweld tegen hulpverleners te stoppen, zoals strenge straffen opleggen aan diegenen die hen aanvallen. Ik blijf dan ook vurig pleiten voor meer beschermingsmiddelen bij alle hulpdiensten", vertelt Brussels parlementslid Debaets.

Opvallend is nog dat in 2018 van het totaal aantal meldingen van geweldplegingen tegen brandweerlieden voor 35 procent voortkwam uit feiten die gebeurd waren tijdens nieuwjaarsnacht. Voor 2019 daalde dat aandeel naar 14 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?