Gewest bestudeert ontwikkeling Navo-site

© European Parliament

Het agentschap voor Territoriale Ontwikkeling van het Brussels Gewest (ATO) lanceert een opdracht voor een stedenbouwkundige studie en opvolging met het oog op de herinrichting van de huidige Navo-site.

Het agentschap heeft de "oproep tot interesse" voor de studie op zijn website gepubliceerd. De opdracht zal worden toegewezen via een zogenaamde onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. De studie moet aantonen wat allemaal mogelijk is op de site als de Navo verhuist naar de overkant van de Leopold III-laan. De studie van ATO krijgt nu voorrang op het bijzonder bestemmingsplan 'Da Vinci', waar de Stad Brussel en de gemeente Evere al sinds 2012 aan werken. 

Defensie, eigenaar van de Navo-site, is zelf ook met een studie gestart waarbij verschillende scenario's voor de site tegen het licht worden gehouden vanuit juridisch, economisch en financieel oogpunt. Doelstellingen zijn de generale staf te hergroeperen, verschillende federale instellingen onder te brengen en een heliport te ontwikkelen.

De studie van Defensie gaat niet alleen over de huidige Navo-site, maar ook Kwartier Koningin Elisabeth, dat gedeeltelijk ook op het grondgebied van de Zaventemse deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe ligt. Die Vlaamse gemeente vreest at defensie een deel van de gronden te gelde wil maken door ze te verkopen aan ontwikkelaars van woningprojecten. Dat zou volgens de gemeente de druk van de verstedelijking te ver doen toenemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?