Gewest eist opschorting vluchten boven Brussel

© FM Brussel
10/07/2014

De advocaten van het Brussels Gewest hebben gevraagd om het gebruik van twee vliegroutes boven Brussel op te schorten. Vanmorgen zijn voor de rechtbank van eerste aanleg de pleidooien gestart in de procedure tegen het zogenaamde spreidingsplan Wathelet.

Eerder had de vorige Brusselse regering aangekondigd het geldende spreidingsplan te willen opschorten om terug te keren naar de situatie voordien. Maar uittredend minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) wil nu nog verder gaan en alle vluchten boven Brussel onmogelijk maken.

"Wij vragen de opschorting van vluchten op twee routes", klinkt het. "Ten eerste de kanaalroute, die heel veel hinder met zich meebrengt voor mensen in het centrum, Molenbeek, Sint-Gillis en Vorst. Ten tweede de zogenaamde bocht naar links, waarbij vliegtuigen Schaarbeek, Etterbeek, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde overvliegen."

Bij andere luchthavens hanteert men ook de logica dat de stad of hoofdstad ontzien wordt, redeneert Huytebroeck. Voor het Gewest en enkele gemeenten die de procedure steunen, kon de wijziging van de vliegroutes niet zonder impactstudie of consultatie van de bevolking.

Een honderdtal leden van de actiegroepen Bruxelles Air Libre en Pas Question hebben aan het Justitiepaleis actie gevoerd. Zij ondersteunen de klacht van het Brussels Gewest, en vragen dat het plan Wathelet onmiddellijk aangepast wordt. "Elke dag wakker worden om 6 uur, dat is niet gezond, zeker voor kinderen", klinkt het.

De pleidooien duren nog tot morgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni