Gewest investeert ruim 1,5 miljoen euro in filmprojecten

© voetbalbelgië.be

Het nieuwe gewestelijke filmfonds Screen.brussels heeft in een eerste investeringsronde een bedrag van 1.685.000 euro vrijgemaakt voor 14 filmprojecten die zich deels of helemaal in Brussel afspelen. Onder meer Michaël Roskam, Nabil Ben Yadir en Joost Vandecasteele ontvangen steun. 

Screen.brussels, opgericht begin 2016, geeft financiële steun aan audiovisuele producties die (een deel van) hun budget in Brussel spenderen. Het initiatief van de Brusselse overheid moet het equivalent zijn van de federale Tax Shelter, een fiscaal gunsttarief voor producties.

In een eerste investeringsronde selecteerde Screen.brussels acht langspeelfilms voor financiële steun, waaronder Le Fidèle van de Brusselse regisseur Michaël Roskam. Die film is geïnspireerd op het leven van de Brusselse gangster Patrick Haemers, met hoofdrollen voor Matthias Schoenaerts en Franse steractrice Adèle Exarchopoulos.

Ook Dode Hoek, van Brusselse regisseur Nabil Ben Yadir (bekend van Les Barons) krijgt steun. De film vertelt het verhaal van populaire politieagent Jan, die ontslag neemt uit de drugsbrigade om zich bij een nationalistisch-populistische partij aan te sluiten.

Ook televisieseries kunnen bij Screen.brussels terecht. Zo kreeg Brussels schrijver Joost Vandecasteele steun voor Generatie B, een satirische comedyreeks die hij bedacht samen met Pieter Van Hees. De serie wordt begin 2017 op Canvas uitgezonden en speelt zich af in Brussel, waar door een totale economische crisis twintigers moeten overleven met luizige jobs in de zwarte economie. 

Naast Generatie B ontvangen nog twee tv-series financiële steun, en ook twee documentaires en een webserie. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?