Gewest pakt vervuilde industriegronden aan

Brussels minister voor Milieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) wil op termijn een saneringsfonds voor verontreinigde grond. Daarmee wil de minister vervuilde gronden in het Brussels Gewest saneren. Ongeveer zevenduizend sites zijn potentieel verontreinigd, goed voor acht procent van de Brusselse oppervlakte.

Van de zevenduizend sites die misschien vervuild zijn, worden er duizend niet gebruikt. Het gewest wil die saneren en gebruiken voor de economische ontwikkeling van het Brussels Gewest.

Minister Huytebroek bezocht woensdag zo een site, de voormalige autobatterijfabrikant United Energy. Vier jaar geleden trok het bedrijf naar Tsjechië. Het bedrijf liet alleen door lood vervuilde gronden achter. Sinds enkele maanden wordt de vervuilde grond hier weggehaald en vervangen door nieuwe. De site kan zo opnieuw bouwrijp worden gemaakt voor een volgend bedrijf.

Evelyne Huytebroeck denkt er dus ook aan om een fonds op te richten voor bodemsaneringen. Het saneringsfonds moet zowel gefinancierd worden door de overheid als door privébedrijven.

Sinds kort is er een nieuwe wetgeving voor bodemsanering in Brussel. Die verplicht nu een bodemonderzoek als een bedrijfsgrond wordt verkocht of als een bedrijf een nieuwe vergunning aanvraagt. En ook het grondwater moet worden getest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?