Citygate II Anderlecht
© Google Earth

Gewest pompt 100 miljoen in Biestebroekwijk

Tim Gatzios
© BRUZZ
06/07/2017

Het Brussels Gewest bouwt de komende jaren ongeveer 400 woningen en 2 middelbare scholen in de Biestebroekwijk in Anderlecht, niet ver van het Kanaal. De oude industriële wijk krijgt in de toekomst dus bewoners en moet een echte stadswijk worden. Opvallend: er blijft ook veel ruimte voor de huidige stedelijke industrie, die moet geïntegreerd worden in de woonprojecten.

Het gaat om een grote investering van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en Citydev, de vroegere GOMB. Ze pompen samen maar liefst 100 miljoen euro in het grote terrein tussen de Grondelsstraat en de Tweestationsstraat. De inzet is niet min: het is het eerste bouwproject dat gerealiseerd zal worden in de wijk en is dus het startpunt voor de transformatie van de buurt.

De wijk is een belangrijke stadspoort om de stad binnen te komen, en dus moet het project Citygate II het gezicht van het nieuwe stukje Brussel worden. Daarom hebben Citydev en de BGHM een architectuuropdracht gelanceerd samen met de Brusselse bouwmeester.

Extra inwoners
De buurt krijgt heel wat nieuwe bewoners: er komen minstens 250 sociale woningen en ongeveer 120 middenklassewoningen. Die komen op de plek waar vroeger het bedrijf Vesdre en persdistributeur AMP zaten. Maar: de kwaliteit van de architectuur en de levenskwaliteit is belangrijker dan het aantal woningen, klinkt het in de beschrijving van het project.

Extra inwoners betekent ook extra kinderen, en het Brussels onderwijs staat al onder druk. Daarom worden er ook twee (Franstalige) middelbare scholen gepland. Dat worden twee afzonderlijke scholen, één voor de eerste drie jaar van het middelbaar met plaats voor 750 leerlingen, en een tweede voor de laatste drie jaar van de opleiding, met plaats voor 500 jongeren. (Lees verder onder de afbeelding)

biestebroekwijk anderlecht
© Google Earth

Complexe combinatie
Toch verdwijnt de industriële activiteit niet uit de wijk. Er wordt namelijk 15.000 vierkante meter ruimte voor productieve activiteiten voorzien. Die productie komt niet in aparte gebouwen, maar in dezelfde gebouwen als de woningen. Het gaat dan om werkplaatsen, kleine industrieën of groothandels. Brussel wil die industrie namelijk een plek geven in de stad, en niet wegduwen naar de stadsrand, naar doodse bedrijventerreinen.

De productieve activiteiten komen op de begane grond, de woningen komen op de hogere verdiepingen. Dat maakt het project dus complex: de verschillende functies (wonen, productie, onderwijs) moeten gecombineerd worden in één geheel, zonder dat ze elkaar hinderen.

Het is niet de eerste keer dat Brussel industrie integreert in woongebouwen. Eveneens in Anderlecht wordt binnenkort een kleiner maar vergelijkbaar project gerealiseerd met sociale woningen en studentenkoten.

Het grootste deel van de nieuwe wijk wordt nieuwbouw, maar er wordt ook een oud industrieel gebouw op de site gerenoveerd, dat tot dan plaats biedt aan kunstenaars en cursisten om leven in de wijk te brengen. Vlakbij het toekomstige Citygate II is ook nog een ander (privaat) project gepland: City Dox. Aan de andere kant van de spoorlijn komt dan weer Citygate. In totaal komen er ongeveer 4.000 woningen in de nieuwe buurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni