© Dave Bleasdale

Gewest wil niet zelf boetes voor snelheidsduivels uitschrijven

© brusselnieuws.be
05/01/2015

Het Gewest, dat sinds 1 januari bevoegd is voor snelheidshandhaving, zal voorlopig geen administratieve sancties invoeren om automobilisten die te snel rijden te bestraffen. Dat voorstel van Groen moest het overbelaste parket, dat nu bevoegd is voor de vervolging, ontlasten.

Sinds 1 januari is het Brussels Gewest bevoegd voor de snelheidshandhaving, een bevoegdheid die overkomt van het federale niveau.

Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) stelde maandagnamiddag voor in Brussels parlement om de snelheidsboetes om te vormen tot administratieve sancties. Dat moet het parket, dat nu bevoegd is voor vervolging, te ontlasten. Die administratieve sancties worden nu al gebruikt voor bepaalde milieu-overtredingen.

Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) houdt voorlopig de boot af. “Dit systeem heeft het nadeel dat recidive niet meer kan worden opgespoord, en dat bijgevolg een veelpleger niet zwaarder gestraft kan worden”, zegt ze. “En dan is er nog het probleem dat dit systeem het project voor een rijbewijs met punten bijna onmogelijk maakt.”

Debaets wil in eerste instantie grondig analyseren wat de gevolgen zijn van het invoeren van administratieve sancties.

De Lille is teleurgesteld door de uitleg van Debaets. “Dit is meer dan nodig, want ook in‪ Brussel is onaangepaste ‪ snelheid een van de belangrijkste oorzaken van zware verkeersongevallen”, zegt hij. “Bovendien zeggen politie en parket dat ze overbevraagd zijn en niet meer kunnen doen dan vandaag. Aanvullende controles door gewestelijke ambtenaren zijn dus meer dan nuttig.”

'Hardnekkige snelheidsduivels nu nauwelijks vervolgd door overbelast parket', zegt initiatiefnemer Bruno De Lille (Groen)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie