© Pieter Van Maele via Twitter | De kledingcontainer van Spullenhulp werd omgeduwd en geplunderd.

Gezien: dieven plunderen kledingcontainer aan IJzer

EC
© BRUZZ
19/01/2022

Een kledingcontainer van Spullenhulp lag woensdagochtend dwars over het fietspad aan het IJzerplein. Dieven hadden de container omgeduwd en geplunderd. Spullenhulp lost de situatie vandaag nog op. “Jammer voor alles wat uit de container verloren gaat,” klinkt het.

De foto verscheen woensdagochtend op Twitter. Spullenhulp stuurt vanmiddag nog een team ter plaatse om de container te herstellen.

“We passeren sowieso minstens vier keer per week langs al onze kledingcontainers in Brussel, zowel voor onderhoud als om de containers te legen,” zegt woordvoerster Claudia Van Innis van Spullenhulp. “Aan het IJzerplein gebeuren zulke diefstallen af en toe, maar niet vaker dan op andere plaatsen.” In het algemeen noemt ze het probleem in Brussel "beperkt." Dat bevestigt de politie, die hierover geen meldingen kreeg in de voorbije twee jaar.

Van Innis heeft het over twee types dieven. “Je hebt enerzijds mensen die echt in nood zitten en daarom kledij stelen. Zij zorgen voor weinig problemen. Anderzijds zijn er meer georganiseerde diefstallen,” zegt Van Innis. “Het gaat dan echt om vandalisme, waarbij vaak veel afval op straat terechtkomt. Die dieven nemen alleen mee wat ze willen en gooien de rest op straat.”

Spullenhulp benadrukt dat zulke feiten grote verliezen betekenen. “Er gaan kwalitatieve spullen verloren en het herstel van de container betekent een financieel verlies,” zegt Van Innis. “Onze reputatie krijgt ook een knauw. Het is jammer voor alles wat er verloren gaat.”

Meer containers

Om de situatie op te lossen bekijkt Spullenhulp regelmatig met gemeenten of de containers naar een andere straathoek kunnen verhuizen. “Vaak is het probleem kleiner op drukkere plaatsen,” zegt Van Innis. Verder investeert Spullenhulp de laatste jaren meer in ondergrondse containers. “Die zijn moeilijker te vandaliseren.”

“De Europese regels raden aan om een kledingcontainer per duizend inwoners te installeren. Dat is in Brussel lang niet zo,” zegt Van Innis. “Meer containers kunnen al een deel van de oplossing zijn.”

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie