Gezien: Erdoğan op campagne in Brussel

Op de dag dat Europa Turkse diplomaten op het matje riep over de uitspraken van president Recep Tayyip Erdoğan over dreigende terreur, reed een campagnetruck met een metershoge afbeelding van Erdoğan door de straten van de Europese hoofdstad.

De vrachtwagen reed donderdagnamiddag rond in Schaarbeek en Sint-Joost, traditioneel de thuisbasis van een groot deel van de Turkse Brusselaars.

Erdoğan spoort stemgerechtigde Turkse Brusselaars via de affiche aan 'ja' te stemmen in het grondwetreferendum van 16 april. Dat moet de Turkse president nog meer macht geven dan hij al heeft. "Eén natie, één vlag, één vaderland, één staat", luidt de tekst verder.

"Er bestaat alleen wetgeving over verkiezingsmateriaal bij verkiezingen in België, niet in het buitenland", reageert Audrey Dereymaeker van de politiezone Noord (Schaarbeek, Sint-Joost, Evere). "Enkel als de vrachtwagen fout geparkeerd staat, of de tekst van de boodschap haat zou zaaien, zouden we optreden. Maar dat was niet het geval."

De Turkse AKP-regeringspartij ronselt actief stemmen in Europa, omdat die de uitslag kunnen beïnvloeden. De publieke opinie in Turkije zelf is immers verdeeld over het referendum, terwijl de miljoenen Europese Turken voor het merendeel achter Erdoğan staan.

Gezien

Moedereend die haar kuikens door de Wetstraat loodst, een parkeerticket tot 2110 of een zwemsessie in de Vijvers van Elsene. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar nieuws@bruzz.be gestuurd.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook