Gezien: gevelcamera's filmen voor het eerst das in Brusselse binnenstad

Updated: 02-03-2021 - 16:21

Protection des Oiseaux - LRBPO via Facebook

Een camera aan de gevel van een woning in Sint-Pieters-Woluwe heeft beelden gemaakt van een das. Dat is uitzonderlijk aangezien het dier nooit eerder gezien werd in zo’n stedelijke omgeving en op het moment van de opnames in eind januari normaal gezien een winterslaap houdt.

De camerabeelden dateren van eind januari, maar het Koninklijke Belgische Verbond voor de Bescherming van de Vogels (KBVKV) komt nu met de uitzonderlijke beelden naar buiten en benadrukt dat het om een primeur voor Brussel gaat.

Thomas Jean, die communicatiemedewerker is bij de KBVKV, vertelt aan La Capitale dat de das na een periode van 14 jaar terug gespot was in het Zoniënwoud in 2007. Tien jaar later werd opnieuw een das gefotografeerd in het Zoniënwoud met behulp van een valcamera, maar dat het dier nu in Sint-Pieters-Woluwe is gezien vindt Thomas Jean opmerkelijk.

Verdwaald in het stedelijk doolhof

“Normaal gezien installeren dassen zich in de winter in hun hol. De das was ofwel aan het rondzwerven, op zoek naar nieuw territorium, ofwel was het dier verdwaald”, zegt Jean. “Een andere hypothese is dat de das zich had gevestigd in een vossenhol. In Sint-Pieters-Woluwe is er namelijk een vrij hoge dichtheid van vossen.” De KBVKV roept alle Brusselaars die over gelijkaardige beelden beschikken op om zich bij hen te melden.

Boswachter van het Zoniënwoud Willy Van de Velde legt uit dat de das eigenlijk al dertig jaar wegblijft uit het bos: “door jacht, verkeer buiten de paden, of honden die niet zijn aangelijnd.” “Dassen zijn dieren die rust willen”, besluit hij.

Olivier Beck, bioloog bij Leefmilieu Brussel, sprak tijdens Whatzz Up? bij Bram over de gespotte das in Sint-Pieters-Woluwe.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?