Gezien : Koninklijke vos in de Vijfhoek

GDC
© brusselnieuws.be
01/02/2013
Dat er nogal wat vossen in het gewest ronddwalen wist u al. Maar wat dacht u van een exemplaar dat de koninklijke tuin - in de Vijfhoek - inspringt? "Vossen zijn nu overal in Brussel."

Vorig jaar werd nog een babyvosje aangetroffen in de Wetstraat. Nu is er een foto genomen van een vos die over de muur van het koninklijk paleis klimt.

Een medewerkster van de Koning Boudewijnstichting kon de foto donderdagmiddag nemen vanuit het Noors paviljoen in de Brederodestraat.

"Vossen in het stadscentrum zijn niet meer abnormaal", zegt Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. "Sinds 2000 zitten ze verspreid over heel het gewest en is er overal wel een vossenterritorium. Wat wel nog kan wijzigen, is de dichtheid van de populatie. Waar in het Zoniënwoud bijvoorbeeld de territoria groot zijn, zijn ze in woonwijken veel kleiner omdat de vossen er gemakkelijker eten vinden."

Dat er een exemplaar opduikt aan het koninklijk paleis is wel eerder zeldzaam. "Het is een geïsoleerde groene ruimte. Mogelijk komen ze via de Wetstraat uit het Leopoldpark, maar dat zou wel sterk zijn."

Beck benadrukt nog dat de Brusselse vossenpopulatie in goede gezondheid verkeert en dat er van ziektes of agressie geen sprake is.

Als reactie op dit artikel duikt ondertussen een foto op die vlakbij het paleis is genomen: een lezer kiekte een nachtelijke vos in een ondergesneeuwd Warandepark.

© Matthias Meersschaert

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Gezien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni