Gezien: kunstige treurbeuk op begraafplaats van Laken

De Nederlandse artiest Anton Klijnsmit heeft van een uitgestorven boom op de begraafplaats van Laken een kunstwerk gemaakt. Een treurbeuk verbeeldt de cyclus van leven en dood en trekt al van bij het binnenkomen van het kerkhof de aandacht. "Met een afmeting van ruim tien meter en navenante doorsnede was dit een enorm karwei", zo verduidelijkt de kunstenaar.

Een uitgestorven boom die in de loop der jaren was vastgegroeid te midden van de historische grafstenen kon niet worden verwijderd zonder de tomben te beschadigen. Daarom besloot de dienst Groene Ruimten van de Stad Brussel om van de boom een kunstwerk te laten maken.

De Nederlandse kunstenaar Anton Klijnsmit kwam als winnaar uit de openbare aanbesteding en mocht zich wagen aan de grootste opdracht uit zijn nog jonge carrière.

Cyclus van leven en dood
Klijnsmit besloot de cyclus van leven en dood uit te beelden met materiaal dat zelf vergankelijk is aangezien hout zich na verloop van tijd ontbindt om uiteindelijk te verdwijnen.

"Dit project in Brussel was mijn eerste buitenlandse opdracht. Met een afmeting van ruim tien meter en navenante doorsnede was dit een enorm karwei", zo verduidelijkt de kunstenaar.

"De uitdaging was des te begeesterend doordat het werk tot stand moest komen op een historische plek met op de achtergrond een prachtige kerk."

"Er diende zeer behoedzaam te werk worden gegaan om te voorkomen dat de uitgezaagde brokken hout op de graftomben zouden vallen en deze zouden beschadigen."

Oudste begraafplaats van Brussel
Het kerkhof van Laken is de oudste begraafplaats van de Stad Brussel die nog in gebruik wordt genomen. Het is ook een van de rijkste inzake kunsthistorisch erfgoed, waardoor het een van de meest bezochte rustplaatsen van de hoofdstad is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?