Gezien: Leopold II-laan wordt ‘Schandelaan’

© Mattias Kayaert

Op de Leopold II-laan zijn een paar straatnaambordjes aangepast. Een onbekende actievoerder bedacht nieuwe namen voor de straat en bekladde een bordje met bloedrode vlekken.

Een BRUZZ-lezer spotte een paar bewerkingen van de straatnaambordjes op de Leopold II-laan. Zo werd de drukke boulevard omgedoopt tot de Schandelaan en de Patrice Lumumbalaan, naar de geëxecuteerde Congolese onafhankelijkheidsleider.

De aanpassingen doen denken aan het ‘politiek correct vandalisme’ tegen het Leopold II-standbeeld op het Troonplein. Dat werd in het verleden al vaker beklad met rode verf en fel bekritiseerd door opiniemakers en politici.

De lezer die ons de foto's toestuurde zegt zelf niets te maken te hebben met de adaptaties, maar kan zich wel vinden in de kritiek. "De actievoerders vinden het blijkbaar niet kunnen dat één van Brussels belangrijkste verkeersaders genoemd is naar een voormalig niet-democratisch staatshoofd dat miljoenen Congolezen liet vermoorden. Stel je voor dat in Berlijn één van de belangrijkste verkeersaders de Adolf Hitlerstraße zouden heten...”

Dit artikel kwam mede tot stand dankzij een tip van een lezer via onze Meld Nieuws-paginaHeb je nieuws uit Brussel, dan kan je ons dat online melden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?