Gezien: Moskoustraat omgedoopt tot Kievstraat

© Dimitri Strobbe via Twitter
| Moskoustraat in Sint-Gillis even omgedoopt tot Kievstraat

De Moskoustraat in Sint-Gillis is in de nacht van maandag op dinsdag omgedoopt tot Kievstraat. Dimitri Strobbe, directeur bij Brussel Mobiliteit, verspreidde de foto's via sociale media. Toch zal de straat niet officieel van naam veranderen, verduidelijkt burgemeester Charles Picqué.

Het veranderen van de straatnaam was een voorstel van MR in de gemeenteraad en werd niet gesteund door de meerderheid. De partij zou volgens burgemeester Picqué daarom het bord symbolisch overplakt hebben. "Als gemeente willen wij onze solidariteit tonen voor Oekraïne, maar dit lijkt ons niet de beste optie. Het oorspronkelijke bord is dan ook opnieuw in ere hersteld."

"Er zijn andere manieren om te tonen dat wij de oorlog afkeuren." Piqcué benadrukt dat we het Russische volk niet mogen straffen voor de daden van hun president en geeft aan dat de gemeente op zoek gaat naar alternatieven. "Wij bekijken wat we kunnen doen. Als er een nieuwe naam moet komen voor een plein of straat is Kiev zeker een mogelijkheid."

Straatnamen veranderen is trouwens geen nieuwe discussie in Sint-Gillis. Na de eerste wereldoorlog werden alle Duitse gerelateerde namen uit het straatbeeld gehaald. "En kijk: ondertussen is Duitsland één van onze beste bondgenoten", zegt Picqué. "Laten we hopen dat op een dag ook een democratisch Rusland kan herrijzen uit de huidige dictatuur."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?