Gezien: Noorderzon

© Bart Temmerman

Zonnestralen, bewoners met een appartement dat op het noorden uitkijkt kunnen er alleen maar van dromen. Tenzij ze een bewegend spiegelsysteem plaatsen. "We hebben nu de hele dag zon boven de eettafel."

Bart Temmerman woont in een Gomb-woning in oud-Molenbeek. Een huis vlak naast een bescheiden parkje, in een rustige straat ook. Alleen de tuin die op het noorden uitkijkt viel wat tegen. Er viel immers nooit zonlicht in de woonkamer.

Sinds dit weekend is daaraan verholpen. Bart installeerde een heliostat, een toestel dat via spiegels automatisch het zonlicht naar een welbepaalde plek weerkaatst. Een motortje dat op zonne-energie werkt, zorgt ervoor dat de spiegels automatisch de juiste positie behouden. Een beetje zoals Frédéric Nicolay het terras van café Flamingo probeert te bezonnen, maar dan kleiner.

“In ons geval valt het zonlicht nu net boven de eettafel", vertelt Bart. "Met de spiegels hebben we nu zon van 10 uur ’s ochtends tot in de namiddag of avond, al naargelang het seizoen.”

Bijkomend voordeel is dat het spiegelsysteem ook voor wat extra warmte in huis zorgt. Volgens producent Wikoda is de aankoop van zijn heliostat 'Sunflower' – prijs: 299 dollar – daardoor op enkele jaren al terugverdiend op de elektriciteitsrekening.

Helemaal probleemloos functioneert het toestel overigens niet. “Na een periode met wolken is de accu van het toestel vaak leeg en duurt het even voor de spiegels zich opnieuw op de juiste plaats richten.” De spiegels bevinden zich meestal ook wat lager dan de zon zelf, waardoor de gebruikers iets sneller verblind raken.

Wikoda is niet de enige producent van heliostat-toestellen. Ook bedrijven als Practical Solar, Bomin Solar en Light Manufactering Systems bieden bewegende spiegelsystemen aan.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar nieuws@bruzz.be gestuurd.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.