Gezien: stormloop voor studieplekje in Muntpunt

SW
© BRUZZ
02/06/2017

Sinds de Study Spaces open zijn, vinden studenten gemakkelijk hun weg naar de studeerplekken. Zeker naar Muntpunt, zo blijkt. Daar zijn er elke dag 200 vrije plekjes. Maar hoewel de bibliotheek de grootste capaciteit van alle studieplekken biedt, is het dagelijks opnieuw weer zoeken naar een leeg stoeltje.

Elke dag staat er een ongeziene wachtrij voor de deur van Muntpunt. “Normaal staat er zo’n tien man die naar de bibliotheek wil komen, maar sinds twee à drie weken wordt de wachtrij alsmaar langer,” vertelt Sébastien Driessens van Muntpunt aan BRUZZ. “Vanaf elf uur zit de bibliotheek zo goed als vol, voornamelijk met studenten.”

Toestroom zal niet afnemen
Er waren reeds 200 studeerplekken voorzien, maar door de enorme vraag zijn er sinds vandaag 2 juni, nog eens 28 extra plaatsten bijgekomen. Volgens Driessens zal dit nog steeds niet voldoende zijn om alle studenten op te vangen.

“De bibliotheek zit momenteel al elke dag zo goed als vol," zegt Driessens nog. "Binnenkort komen daar ook nog eens de leerlingen van het middelbaar bij, aangezien zij nu nog school hebben. Dan zal het zeker zoeken worden naar een plaats."

Indien de bibliotheek echt vol zit, worden de studenten doorverwezen naar een andere Study Space, zoals er onder meer in Thurn & Taxis één is.

Maatregelen
Om alles in goede banen te leiden, heeft Muntpunt al enkele maatregelen genomen.Er zijn bijvoorbeeld pictogrammen opgehangen met uitleg over wat al dan niet mag in de bibliotheek. Daarnaast zijn er ook enkele plekken waar de studenten niet mogen studeren. Daar zijn bordjes geplaatst dat deze plekken voor andere doeleinden zijn voorbehouden.

“Naast de bordjes en pictogrammen, worden er ook extra stewards ingezet. Dat zijn twee medewerkers van Muntpunt die in shiften doorheen het gebouw lopen en een oogje in het zeil houden. Je kan het vergelijken met studiemeesters,” lacht Driessens. "Indien de studenten op een plek zitten waar ze eigenlijk niet mogen, zoals de krantentafels, dan gaan de stewards hen daar op wijzen en vragen een andere plaats te zoeken."

Overlast voor de gewone bezoeker
De massa studenten zorgt voor de gewone bezoekers wel voor wat overlast. Aangezien de studenten al van voor het openingsuur aanschuiven, is het voor de bibliotheekbezoeker vaak moeilijk om in de namiddag nog een vrij plekje te vinden in Muntpunt.

“Ik heb al verschillende klachten gehad. Bezoekers vinden het lastig dat er hier zoveel studenten zitten en dat deze hun vaste plek afpakken. Ik heb al meerdere keren moeten horen dat het hier meer en meer op een stationshal begint te lijken,” aldus Driessens.

Voor Muntpunt zelf, zorgen de jongeren soms ook wat voor problemen. Zo werd er al een bibliotheekkaart ingetrokken omdat iemand met boeken aan het gooien was, is er veel afval op het einde van de dag en zijn sommige studenten niet altijd rustig en stil.

Ook sommige Twitteraars zijn niet mals voor de bibliotheek.

: Fucking hell, het is weer zover, de lawine aan studenten in @Muntpunt. Een bib is een plek van literatuur en studie, niet om te blokken.

— Daan Ballegeer (@daanballegeer) 10 mei 2017

Voor wie als student zeker wil zijn van een plaatsje, zijn er op de website van Muntpunt alvast 37 plekken te reserveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni